Förebygg för julens faror!

Djursäkra julen

Djursäkra julen!

Jul- och nyårshelgerna är en hektisk tid. Vi pyntar våra hem, bakar, tänder ljus, ställer fram mat och godsaker, slår in paket och tänder brasor. Och våra nyfikna husdjur tittar på. Vi tänker inte alltid på att även små förändringar i hemmet kan orsaka katastrofala situationer för djuren. Men med lite eftertanke och planering går det att förebygga för julens faror; i samarbete med Vettris veterinärkliniker har vi tagit tillfället i akt och listat några vanliga jul- och nyårsfällor:

Lök
Många av våra delikatesser på julbordet innehåller lök, detta är giftigt för både katter och hundar. Löken innehåller toxiner som kan skada de röda blodkropparna. Kontakta en veterinär om ditt husdjur fått i sig lök i någon form.

Russin (och vindruvor)
Russin (och vindruvor), som vi ofta har framme, är giftiga för katter och hundars njurar. Man vet inte vilken dos som krävs eller vilket ämne som leder till allvarliga sjukdomar hos djuren. Vet man om att hunden eller katten har ätit russin eller vindruvor bör man kontakta en veterinär direkt.

Choklad
Hundar är förtjusta i choklad men tål inte Teobromin som kommer från kakaobönan och framförallt finns i mörk choklad. I tillräckliga mängder kan det orsaka skakningar, kramper och till och med hjärtflimmer som kan orsaka livshotande tillstånd. Utsätt inte din hund för frestelse - ställ inte fram choklad om du inte kan övervaka den.

Ljus
Levande ljus och brasor ger både värme och hög mysfaktor; det tycker förstås även våra katter som inte tänker på risken att bränna sig. En kattsvans tar snabbt eld mot en ljuslåga och glöd i öppna spisar ger brännskador under tassarna.

Paketsnören
Glitter i granen och presentsnören runt paket är ett självklart inslag under julen, och många katter och hundar ser det som roliga leksaker att tugga på. Men när tråden kommer ner i magen får tarmarna allvarliga skador och katastrofen är ett faktum. Både hundar och katter faller årligen offer för detta, ibland är skadorna så stora att djuret inte går att rädda.

Resor
Julhelgerna innebär ofta besök hos släkt och vänner med våra husdjur som resesällskap. Tänk på att ha bra transportburar i bilen och vid förflyttning. Oro under själva resan är inte farligt men om katten eller hunden plötsligt kommer lös längs resans väg kan det snabbt orsaka trafikolyckor.

Smällare
Ljudet från nyårsraketer kan förorsaka stark ångest och skräck hos vissa hundar. Rädslan som sådan är inte farlig, men blir förstås mycket jobbig både för djuret och ägaren. Det finns kosttillskott hos din zoofackhandel som kan ha en lugnande effekt, och det finns också receptbelagda preparat som din veterinär kan förskriva efter en hälsoundersökning. För vissa hundar kan det räcka med att avleda med musik på radion, eller genom att ta en biltur när det är som värst.

Växter
Julblommor är trots sin vackra fägring inte alls nyttiga att äta, men upplevs ofta som både knapriga och goda av både hundar och katter. Amaryllis, Hyacint och Julstjärna orsakar diarréer och kräkningar. Liljor kan också orsaka njurskador.

Sist men inte minst har vi den goda julskinkan! Det kan kännas trevligt att ge hunden eller katten den där härliga fettranden som vi själva helst skär bort, men motstå den frestelsen! För en katt motsvarar en enda fettrand ca 12 kanelbullar för oss människor, och hunden kan få bukspottkörtelinflammation av för mycket fett. Det är inte nyttigt varken för hundar eller katter att vara överviktiga! 

Vi önskar dig och ditt husdjur en riktigt god jul och ett gott nytt år - var rädda om varandra!

Denna artikel är framtagen tillsammans med Vettris.

Back to top