Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Köpa katt

Beslutet att köpa eller adoptera en katt ska alltid vara noggrant genomtänkt. Husdjur är en familjemedlem som kan gå vid din sida i över 15 år om allt går bra. Även om katter är mer självständiga än till exempel en hund, så krävs det ansträngning från dig som matte eller husse utöver den mest basala skötseln som utfodring, rensning av kattlåda och gos. Här kommer några användbara tips att tänka på när du ska köpa katt!

4 saker att tänka på när du ska köpa katt

  • Har du tid att skaffa katt? Även fast katter är mer självständiga än hundar så behöver de fortfarande lek, mat, umgänge och träning och kan inte lämnas ensamma större delen av dagen.

  • Välj en ras som passar dig. Visste du att det finns mängder av olika kattraser? Alla har olika egenskaper – både fysiskt och mentalt. Att välja en ras som passar dig är nyckeln till att få en stabil relation med en glad katt som trivs.

  • Hitta en uppfödare. Att hitta en seriös uppfödare som följer avelsregler, rasstandarder och har samma syn på katter som du är viktigt när du ska köpa katt. Kom ihåg att alltid besöka uppfödaren för att träffa mamman och kullen innan du skaffar din kattunge.

  • Eller adoptera en katt. Du kan även köpa en katt som behöver omplacering, antingen privat, genom organisationer eller genom Länsstyrelsen. Dessa katter är ofta omplacerade vuxna katter som av olika anledningar letar efter nya kärleksfulla hem.

    Läs mer om att adoptera katt här »

Köpa katt från uppfödare

För att din nya vän ska få en så bra start på livet som möjligt bör du köpa från en ansvarsfull och pålitlig uppfödare som har gott rykte. En bra kattuppfödare:

  • tänker noggrant igenom vilka föräldrar den planerade kullen kommer att ha

  • gör alla viktiga hälsotest baserade på rasspecifika problem

  • har som mål att föda upp så friska kattungar som möjligt med ett stabilt psyke

  • tar hand om moderns välbefinnande och avmaskning redan under dräktigheten

  • tar med kattungarna på veterinärkontroller och tar hand om deras avmaskning

  • vaccinerar kattungarna under vecka 8-9

  • umgås med kattungarna och ger var och en kvalitetstid

  • informerar möjliga köpare om rasen och erbjuder dem råd och stöd

  • ställer många frågor och är noga med att ta reda på att katterna kommer att få ett bra hem hos sina nya ägare

  • gör det möjligt för köpare att besöka hemmet och träffa kattungarna och deras mamma

  • väljer eller hjälper till att välja den lämpligaste kattungen för varje köpare

  • registrerar kattungarna och gör skriftliga köpekontrakt

En bra och seriös uppfödare är ett perfekt stöd för en ny kattägare och ofta varar kontakten mellan uppfödare och ägare under hela kattens liv.

Var hittar jag en bra kattuppfödare?

Seriösa uppfödare kan hittas på olika rasorganisationers webbplatser. Kattförbundet SVERAK informerar exempelvis om olika kattklubbar och kattuppfödning.

Så väljer du rätt katt för dig

I Sverige är det absolut vanligast med huskatter. Det är katter som saknar stamtavla och inte är registrerade hos en kattorganisation. Kattförbundet SVERAK informerar om olika kattklubbar och kattuppfödning. Det viktigaste när du funderar på att skaffa katt är att se till hur livssituationen ser ut för dig: fungerar min livssituation tillsammans med en katt?

Varje katt är såklart unik men olika raser är framavlade för att göra olika saker, vilket styr deras beteende. Vissa kattraser fungerar generellt sett bättre i en barnfamilj medan andra katter föredrar ett hem där tempot är lite lugnare. Det rekommenderas också att du kontrollerar rasens hälsostatus. En sak som kan vara bra att tänka på är hur mycket tid du är beredd på att lägga ner på kattens skötsel och då mer specifikt på att ta hand om kattens päls. Långhåriga katter behöver borstas regelbundet för att ta bort överflödig päls och motverka hårbollar. Korthåriga katter behöver inte borstas lika ofta men kom ihåg att även korthåriga missar behöver en skön stund med borste emellanåt. Att läsa på och prata med uppfödare är alltid bra förberedelser att lägga lite tid på.

Köpa kattunge från privatperson

Det vanligaste sättet att köpa en kattunge är från en privatperson som inte bedriver en uppfödning i större skala, utan som har valt att ta kattungar på sin katt kanske för första gången. Det gäller ofta huskatter där man i vissa fall kanske inte vet vem pappan till katterna är. Om du har tänkt att köpa en kattunge från en privatperson så är det bra att kolla upp:

  • att kattungarna har blivit vaccinerade under vecka 8–9

  • att de är avmaskade

  • att du känner ett förtroende till den som säljer kattungarna

Om möjligt se gärna till att försöka träffa kattungen innan du bestämmer dig för köpet. Då får du tid på dig att se kattungen leka med sina andra kullsyskon och se att kattungen ser frisk och välmående ut.

Adoptera katt från räddningsorganisationer och katthem

Hemlösa katter är ett känt problem i Sverige och det är ett problem som vi människor har skapat. Idag finns det många professionella räddningsorganisationer gör ett fantastiskt arbete för att förbättra djurens välbefinnande och har inte som huvudsakligt syfte att bara tjäna pengar. Att adoptera en katt eller kattunge är ansvarsfullt och genomtänkt val av dig som går i kattankar.

Att tänka på när du hämtar hem din kattunge

När du hämtar din kattunge är den allt som oftast 12 veckor gammal eftersom det är först då kattungen får lämna sin mamma och sina syskon hos uppfödaren. Vissa kan självklart hämta sin kattunge när den är äldre än 8 veckor, det beror på vad köparen och uppfödaren kommit överens om.

Det här ska du få med dig när du hämtar hem din kattunge

  • Ett skriftligt köpeavtal, oavsett och du köper en huskatt eller en renrasig katt. Är det en renrasig katt med stamtavla i SVERAK finns det ett färdigt köpeavtal att ladda ner på SVERAK:s hemsida.
  • Ett veterinärintyg som visar att kattungen är frisk. Innan du hämtar din kattunge ska uppfödaren låtit den undersökas av en veterinär. Intyget ska inte vara mer än 7 dagar gammalt.
  • Kattungen ska vara avmaskad och vaccinerad när du hämtar den, och du ska få ett vaccinationsintyg från veterinären tillsammans med köpeavtalet. Passa även på att fråga om katten är ID-märkt, vilket det är lag på sedan januari 2023.
  • Har du köpt en renrasig katt som är registrerad i SVERAK ska du få med dig en stamtavla när du hämtar kattungen.

Ge din kattunge en lugn start hemma

När kattungen kommit hem är det viktigt att du ger den lite andrum. Det har hänt väldigt mycket för din nyskaffade lilla kattunge: mamma och alla syskon är nu utom synhåll, nya dofter, personer och intryck ska mötas vart den än vänder sig. Listan över nyfikna personer som vill träffa familjens nya stjärna kan göras lång, men låt helst kattungen slippa besök den första veckan. Den behöver först och främst få lära känna sin nya familj, inte alla vänner och bekanta.

Kattungar behöver sova 16–18 timmar per dygn

Visst är det svårt att låta bli en liten kattunge – men stör inte kattungen när den sover. Den har ett stort sömnbehov och behöver lugna stunder för att vila och smälta allt som händer.

Lek och lär känna din kattunge!

Med en kattunge hemma behöver man knappast ytterligare underhållning! Lek och busa tillsammans med din kattunge, så bygger ni upp en fin kontakt med varandra. Kattungar kan tyckas outtröttliga, även när matte och husse inte är leksugna. Bli inte arg eller irriterad på din kattunges lekfullhet – det är kattungars sätt att träna inför vuxenlivet!

Välj leksaker som passar för en kattunge

Ge kattungen något att sätta tänderna i och klösa på, så kanske möbler och stolsben skonas. En vippa eller en liten mus med fjädrar är bra att ha! 

Här hittar du leksaker till kattungar »

Vanliga frågor om att köpa katt

Var köper man en katt?

Är du ute efter raskatt som ny familjemedlem bör du vända dig till en seriös kattuppfödare, och många av dessa hittar du på sveraks hemsida. Annars kan du även adoptera en kattunge eller en vuxen katt från exempelvis katthem. Var noga med vem du köper din katt av, det är viktigt att säljaren eller organisationen är seriös och att du får med dig både veterinärintyg och köpeavtal när du köper din katt.

Vad kostar en katt?

Vad en katt kostar kan bero på till exempel katten ras, ålder, hälsotillstånd och om du köper katten från en uppfödare eller katthem. Generellt sett kan en kattunge kosta allt från ett par tusen till tiotusentals kronor, medan vuxna katter kan kosta mindre beroende på omständigheterna. Utöver själva köpet av katten är det också viktigt att tänka på kostnader för foder, tillbehör, veterinärvård och andra utgifter som kan uppstå under kattens livstid.

Hur gammal ska en katt vara vid köpet?

En kattunge bör vara minst 12 veckor innan den lämnar sin mamma.

Kattungeguiden

I vår kattungeguide håller vi dig i tassen från den dagen kattungen flyttar hem till dig tills den är en vuxen katt. Här hittar du all information som nyblivna kattägare ställer sig, som hur man får kattungen att bli rumsren och sluta klösa på möbler.

Ada Trapp
Ada Trapp
Behöver du hjälp?