Hundraser

Hundraser

Golden retriever

Golden retriever är en av Sveriges mest populära hundraser. Golden retrievern är en perfekt familjehund då den älskar människor och barn och den är lugn och tålmodig i sitt temperament. Golden är ursprungligen avlad för att vara en jakthund som främst används för att samla in och apportera småvilt eller fågel efter skott.

Kort fakta om Golden Retriever

  • Ursprung: Golden retrievern kommer ursprungligen från gränstrakten mellan England och Skottland.
  • Vikt: Hane 29-34 kg, Tik 25-32 kg.
  • Mankhöjd: Hane 56-61 cm, Tik 51-56 cm.
  • Livslängd: 10-14 år.
  • Färger: Gul eller gyllene, allt från ljust cremé till mörkt rävrött.
  • Päls: Slät eller vågig päls som är lätt att hantera. Golden retrievern har också underull som gör att pälsen är extra tät och vattenavvisande. En golden har mer päls på halsen, svansen och baksida lår och fäller regelbundet även mellan fällningsperioderna.
  • Kännetecken och särdrag: Golden retriever är symetriskt byggd och har en välbalanserad kropp.
  • Egenskaper: Golden retriever är en given familjehund då den är social, glad och har en benägenhet att vara följsam och följa sin matte eller husse. En golden retriever går bra ihop med barn och andra husdjur då den är tålmodig och lugn. Golden retriever är avlad för att vara en jakthund och används främst som apportör. Detta gör att en golden retriever är samarbetsvillig, har hög arbetslust och har lätt för att lära och ta kommandon. Detta gör också att det ställs krav på hundägaren att aktivera golden retrievern både mentalt och fysiskt. Dessutom tenderar golden att vilja tugga på saker då den i grund och botten är en apportör, därför är det bra att ha tåliga tuggleksaker hemma.
  • Motionsnivå: Medel, en golden retriever kräver motion varje dag utöver de vanliga promenaderna. Att få apportera ligger i en goldens natur och är ett perfekt sätt att motionera tillsammans med din hund.

 

Vilken människa passar golden retrievern bäst?

Golden retriever är sin människa trogen och vill alltid följa med på alla äventyr, därför behöver den en matte eller husse som kan ta med sig hunden så ofta som möjligt. Att lämna en golden hemma längre stunder är inte bra varken för hunden själv eller för hemmets möbler, inredning eller skor. Vid tristess är det vanligt att golden retrievern hittar något att tugga på för att utagera sin tristess. Under arbetstid kan du ta med dig golden retrievern till jobbet eller skaffa en dagmatte/daghusse eller hunddagis. Golden retrievern trivs att vara utomhus, därför krävs det rejäla promenader varje dag och även aktivering, gärna i form av apportering. Därför är det bra för en golden att få bo i ett större hem för att kunna känna sig bekväm även inomhus. Golden retriever är social och har därför inget emot att ha en kompis hemma. Både katter och andra hundar går bra, i en goldens värld är fler desto bättre! Därför trivs golden retrievern väldigt bra som familjehund och går mycket bra ihop med barn.

Golden retrieverns kost

Sjukdomar försämrar alltid hundens livskvalitet och känns i ägarens plånbok i form av fler veterinär- och medicinräkningar. Det kunde faktiskt vara bra att granska utfodringskostnaderna även ur ett hälsoperspektiv. Mat av god kvalitet kanske inte botar sjukdomar, men en lämplig kost gör din vän piggare och livskraftigare. Bra motståndskraft och allmänt god hälsa kan förebygga många problem. Som hundägare ansvarar du för din hunds hälsa och ett bra foderval är det första och viktigaste steget för ett hälsosamt hundliv.

Då många inte lever de hundliv som en gång var tänkt för golden retrievern, med långa arbetspass som apportör ute på jakt, så gäller det att ge sin golden ett foder som har en hög kötthalt och som innehåller grönsaker och frukt med viktiga vitaminer och mineraler. Undvik foder med spannmål och hög fetthalt.

Portionera golden retrieverns mat utefter hundens ålder, vikt och aktivitetsnivå. Ett eller två mål om dagen är lagom för en golden. En del golden retrievers kan få problem med uppsvälld mage och då kan mindre portioner flera gånger under dagen vara ett bra alternativ. Om du ger dingolden retriever godis under dagen ska dessa räknas in i din hunds dagliga matranson. Om du känner dig osäker bör du alltid kontakta din veterinär för att få kostråd.

Hur uppfostrar man och tränar en golden retriever?

En golden retriever är av naturen trogen sin människa och vill följa och vara till lags. Detta betyder dock inte att du som ägare kan strunta i uppfostran, alla hundar behöver en ägare som lägger ner tid och engagemang i sin hunds uppfostran. Se till att avvara flera tillfällen i vardagen där du och din golden retriever tränar tillsammans, se till att uppmuntra och berömma din golden flitigt. Då golden retrievern vill göra rätt och vara duktig så är det viktigt att du som ägare också bemöter detta och överröser med beröm. Du ska aldrig vara sträng eller hård mot någon hund men däremot konsekvent och metodisk. Att gå en hundkurs tillsammans med din hund, oavsett ras, är något som vi varmt rekommenderar för att lära sig de grundliga kommandon och etiketterna i hundlivet.

Golden retrieverns pälsvård och skötsel

En golden retrievers päls är lättskött och kräver inte så mycket underhåll, men borsta igenom pälsen en gång i veckan för att få bort överflödig päls och envist smuts. Golden retrievern fäller även mellan fällningsperioderna så för att inte ha päls i hela hemmet så är regelbunden borstning det bästa knepet. Det är bra att ha hundschampo hemma då golden retrievern älskar vatten och ibland kan det bli ett oväntat bad i någon lerpöl. Utöver den minimala pälsvården behöver en golden retriever som alla hundraser kloklipp med jämna mellanrum samt tandborstning för att hålla sig frisk och ha en hög allmän hälsa. Håll även koll på golden retrieverns öron. Stängda/liggande öron kan ibland bli smutsiga och kräva extra omsorg. Även ögon kan ibland bli rinninga då något pälsstrå kan ligga och skava eller likande.

Livet med en golden retriever

Ett liv tillsammans med en golden retriever är ett lyckligt liv med mycket rörelse och lek. Din golden retriever kommer att må som bäst när han eller hon får umgås med dig och vara ute på aktiva äventyr - och gärna få möjlighet till ett bad då och då. Tillsammans med din golden retriever kan du utföra flera olika typer av hundsporter som lydnad, spår och jakt. Ni kan också välja att vara aktiva mer på hemmaplan genom apportering, aktivitetspromenader och löpning. Golden retrievern är en väldigt intelligent hund och behöver därför mental stimulans dagligen. Spår och lydnadsträning är två bra aktiviteter att väva in i vardagen. Aktiveringsleksaker som gör att din hund får tänka är också bra stimulans. För att din golden retriever ska få leva sitt liv till fullo krävs det att du som matte eller husse lägger ner tid och energi på att leva ett aktivt hundliv tillsammans och på köpet får du en trogen vän som kommer följa dig vart du än går.