Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Hundmöten - så klarar du dem

Du och din hund är ute på en härlig promenad, solen skiner och både du och hunden är på gott humör. Men plötsligt märker du att din hund stelnar till och stannar upp, huvudet sänks, kopplet sträcks och sedan kastar sig din hund fram och börjar skälla så att hela kvarteret hör det. Låter det bekant? Här berättar vi mer om hur du tränar på hundmöten så att både du och din hund kan njuta av trygga promenader!

Hundmöten - en mardröm eller en rolig träningsstund?

Hundmöten kan vara extremt laddade och ett jobbigt inslag på promenaden om din hund reagerar som ovan eller ännu värre. Ofta upplever hundägaren aggressivitet som ett mycket jobbigt problem och aggressivitet är även en av de vanligaste anledningarna till omplacering av hundar. Det kan vara svårt för andra att förstå hur det känns att vara i en sådan situation och omgivningens reaktion är ofta skuldbeläggande, vilket inte hjälper varken dig eller din hund.

Lär dig tolka din hunds språk under hundmöten

Hundar kommunicerar på ett komplext sätt med hjälp av vokaliseringar, rörelser och sin kroppshållning. I sin kommunikation är vissa hundar mer reaktiva än andra, dvs mer utåtagerande och syns och hörs mer, och kan reagera kraftigt vid möten med andra hundar. Vissa hundraser är avlade för att vara mer reaktiva än andra, detta gäller till exempel jakt- och vallhundar. Detta beror på att de under hundratals generationer avlats på att snabbt upptäcka förändringar i fårflocken eller snabbt reagera på en uppflygande fågel som exempel. En mycket reaktiv hund kan vara rädd, arg, osäker, ha ont eller varit med om en traumatisk upplevelse till exempel. Aggressivitet är ofta ett avståndstagande beteende, ”kom inte hit”, ”håll ditt avstånd” och en rädd hund misstas ofta för en aggressiv hund. Vissa hundar kan också vara väldigt glada och nyfikna men vet inte riktigt hur dem ska bete sig vid eller hantera ett hundmöte.

Lär dig tolka hundens språk »

Så påverkar koppel ett hundmöte

Kopplet är ett vanligt hjälpmedel att kontrollera sin hund med och många hundmöten sker mellan hundar som är kopplade. Kan detta påverka mötet? Absolut, studier har visat att hundar som är kopplade och som möter andra hundar oftare uppvisar hotfulla beteenden än okopplade hundar. Kopplet kan göra att hunden känner sig mer sårbar när den ”sitter fast” men även att den känner sig mer självsäker nära sin ägare och om kopplet är spänt kan även hunden spänna sig.

Så ska du som ägare agera vid ett hundmöte

Går du bakom din hund eller går du mellan din hund och den andra hunden? Hejar du omedvetet på din hund genom att argt säga till den (hunden kan tolka din ilska som att ni båda är arga på den andra hunden) eller hjälper du den att hantera situationen? Låter du hunden få springa rakt fram till den andra hunden eller ger du din hund utrymme och går t ex i en båge runt om det andra ekipaget?

7 tips vid hundmöten

Hur du agerar vid mötet spelar en väldigt stor roll och här nedan kommer tips på hur du kan underlätta mötet och hjälpa din hund att hantera situationen på ett bra sätt.

  • Förebygg - hjälp din hund att inte hamna i trängda situationer och undvik att utsätta din hund för situationer som den eller du ännu inte kan hantera.

  • Håll avstånd och ge din hund utrymme - det är bara din hund som avgör vilket avstånd den behöver för att känna sig trygg. Vissa hundar behöver 100 meter, andra 5 meter. Möter ni andra hundar oförberett på närmre avstånd så ta ut en vid båge vid mötet. Gå aldrig rakt på och fram, det får oftast hunden att låsa sig och fokusera ännu mer på mötet. Genom att ta ut en båge bryter ni fokuset och det upplevs inte heller lika intensivt eller aggressivt. Arbeta med hunden på det avstånd den känner sig trygg och belöna när den gör rätt.

  • Vem skyddar vem? Se till att alltid ha hunden på insidan och på andra sidan dig om det ni möter, det är du som ska vara närmast det som är läskigt - en ledare skyddar sin flock eller hur? Många hundar har tagit på sig ansvaret att skydda sig själva och sin ägare från allt som händer runtom i världen. Tänk efter, står du ofta bakom din hund och låter den hantera vad som än händer där framme? Det är ett stort ansvar att lägga på sin hund.

  • Power pose - ta din hund vid sidan och be den sätta sig, här kan ni gå undan en bra bit om ni får möte. Du ställer dig lite bredbent, snett framför din hund och sedan med vänsterbenet lite snett framför hunden. Nu skickar du kraftfulla signaler, dels till din hund ”jag skyddar dig, den som kommer mot dig måste ta sig förbi mig först” och dels till dem ni möter. Du har precis tagit ansvar och visat att du är en ledare som skyddar din hund mot vad som än händer. Om det behövs, sträck ut armen och signalera STOPP mot den andra hundägaren, kom inte hit.

  • Positiv förstärkning - beröm och belöna din hund när den gör rätt, förstärk de önskade beteendena. Skäll aldrig på hunden, ryck inte i kopplet och banna den inte. Den har försatts i en situation den inte kan hantera och den behöver din hjälp att lösa det. Redan innan ni börjar träna på trivsamma hundmöten bör du och din hund testa er fram till vilka belöningar som ni uppskattar mest och vad som fungerar i olika situationer.

  • Ögonkontakt - hur ligger det till med den viktiga kontakten? Går din hund oftast med nosen i backen och lever sitt eget liv på promenaden och du kanske går och kollar i mobilen eller söker hunden din kontakt och är du fokuserad på er promenad? Öva, öva och öva på den så viktiga ögonkontakten och belöna din hund så fort den gör rätt. Detta gör att din hund kommer att vilja hålla kontakt med dig och vara följsam på promenaden. Med en bra kontakt har ni lagt en god grund till många av vardagens alla olika situationer.

  • Gult band - om du upplever att din hund behöver utrymme när ni befinner er utomhus, sätt på ett gult band på halsbandet, kopplet eller hunden. Detta markerar att ni behöver utrymme och anledningarna till det kan variera, din hund kan vara sjuk, är under utbildning eller som i detta fall, behöver öva utrymme från andra hundar.

Känns det för övermäktigt? Ta hjälp! Om du upplever att hundmötena känns övermäktiga, tveka då inte att ta kontakt med hundtränare som arbetar med positiv förstärkning. Det finns hjälp att få. Här nedan beskriver vi två träningssätt som är mycket hjälpfulla.

Skvallerträning med hund

Ni är ute på promenad och din hund får syn på grannens hund Fido. Istället för att låsa sig och helt fokusera på den andra hunden så fokuserar sig din hund på att berätta för dig om vad som händer istället. Va, går detta? Jajamän, skvallerträning går ut på att hunden ska berätta för dig om vad som händer runtomkring er, den markerar och du belönar och förstärker beteendet. Denna träningsmetod kan även användas till andra störningsmoment såsom att jaga spännande vilt, läskiga brevbärare eller den retliga katten i grannskapet.

Läs mer om skvallerträning här »

BAT kan hjälpa hunden att hantera hundmöten

BAT, eller Behaviour Adjustment Training, är en träningsmetod som går ut på att hjälpa utåtagerande hundar att hantera en stressande situation, att återfå kontrollen över situationen och kommunicera med mindre signaler. Man arbetar mycket med att ge tillräckligt med avstånd till det som triggar, i det här fallet andra hundar, och sedan arbeta sig närmare triggern i hundens egen takt.

Hundmöten kan vara laddade och det är viktigt att förebygga och att träna på vardagslydnad och en god kontakt för att underlätta vid mötena. Bara din hund kan avgöra vilket avstånd den behöver för att känna sig trygg. Underlätta för din hund och undvik att utsätta den för situationer som den har svårt för att hantera.

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?