Filtrera

Valpfoder

Vad ska valpen äta?

Har du skaffat hundvalp? Lyckoruset över att få ha en alldeles egen liten valp är stor. Kanske är det något du önskat dig väldigt länge, och när det väl börjar närma sig så börjar även frågorna hopa sig. Förutom att förbereda allt som behövs så behöver man även ta ett beslut om vilket foder valpen ska äta. På marknaden finns en djungel med hund- och valpfoder och det är inte alltid så lätt att veta i vilken ände man ska börja, men var bara lugn, vi hjälper dig välja rätt!

Det vanligaste är att uppfödaren skickar med valpen det hundfoder som tiken och valparna ätit. När man får hem den åtta veckor gamla valpen så bör man vänta med att göra ett foderbyte om man inte vill fortsätta med fodret som uppfödaren valt. Det är så mycket annat som händer och som kan stressa en liten valp, så därför får man gärna vänta ett par veckor.

Valpen och unghunden har en känslig tillväxtperiod och detta ställer höga krav på fodret. Rätt sammansättning och en balanserad sådan är viktig för att se till att valpen får i sig rätt mängd av alla näringsämnen såsom protein, fett, kolhydrater och energi. Recepten är noga uträknade och därför behövs inte kosttillskott, snarare kan det rubba balansen.

Att välja foder till valpen

Storlek: är din hund av liten, mellan eller stor ras? Att välja foder efter valpens förväntade vuxenvikt är viktigt. Olika valpar har olika energibehov, växer olika snabbt och måste växa i rätt takt för att skelett och leder ska må bra. De flesta fodermärken har valpfoder för olika stora valpar.

Torrfoder, våtfoder eller färskfoder?

Det vanligaste man väljer att utfodra med är torrfoder. I torrfodret finns allt hunden behöver koncentrerat i foderkulorna, det är lätt att förvara och bära hem från affären. Våtfoder finns både som helfoder och kompletteringsfoder och består ofta av mjuka bitar i gelé, sås eller paté. Våtfoder har en hög vätskehalt, är ofta mycket smakliga och lättsmälta. Kombinera gärna torrfoder och våtfoder, så är du säker på att din valp får i sig vätska. Öppnade förpackningar våtfoder ska förvaras i kylskåp. Färskfoder består av rått kött, ben och organ som försiktigt färskfrusits för att behålla alla viktiga näringsämnen. Det finns både som helfoder men även som kompletteringsfoder där man själv komponerar ihop sin hunds måltid efter speciella recept. För mycket känsliga hundar rekommenderas att utfodra med färskfoder. Färskfodret ska förvaras i frys och tinas i kylskåp.

Hur mycket och hur ofta ska valpen äta?

Hur mycket valpen ska äta beror på vilket foder du valt, valpens ålder och vikt samt individuella behov. På foderförpackningarna står utskrivet riktlinjer för hur mycket av just den fodersorten man ska ge i förhållande till valpens vikt och ålder, men det finns självklart individuella skillnader såsom aktivitetsnivå och hull etc. Viktigare än gram och deciliter är att hålla koll på valpens hull. En åtta veckor gammal valp kan behöva äta 4-5 måltider per dag medan en fyra månaders valp äter ca 3 mål per dag. En normalt aktiv, vuxen hund brukar utfodras 2-3 gånger per dag.

När ska valpen eller unghunden gå över till ett vuxenfoder?

En generell tumregel är att byta till ett adultfoder när hunden slutat att växa på höjden. För små hundar är det vid ca ett års ålder men för en mycket stor hund är det vid ca 1 ½ - 2 års ålder.

Olika behov vid vuxen ålder: Det finns en mängd olika foder för hundars alla olika behov; för kräsna hundar, känsliga magar, hud och päls, mycket aktiva hundar, kastrerade hundar och helt vanliga adultfoder. Det finns även helt spannmålsfria alternativ att välja mellan för hundar som är känsliga mot spannmål.

Äter hunden för fort?

Låt hunden kämpa för maten och förläng ättiden: I det vilda spenderar vargen mycket tid åt att födosöka. Du har säkert sett dokumentärer med vargar som spårat och följt sina byten långa sträckor och sedan kämpat en utdragen kamp till slut, de får verkligen kämpa för sin mat. Detta behov försvinner inte för att vi har hundar som sällskap och det ställer krav på oss som hundägare. Vi behöver därför se till att det blir lite svårare för hunden än att bara stoppa ned huvudet i matskålen. Att ge hunden en utmaning som gör att den får kämpa för att komma åt sin mat, ger hunden både berikning samt att det förlänger ättiden. Här hittar du våra aktiveringsleksaker!

Hur byter jag foder till min hund?

Vid ett foderbyte så ska alltid övergången ske långsamt och över tid. Ca 14 dagar tar det innan den känsliga tarmfloran fått tid på sig att ställa om sig. Vid snabba foderbyten blir hundarna oftast dåliga i magen (detta gäller för de flesta djurslag). En bra tumregel att följa ser ut som nedan:

  • Dag 1-3: byt ut 25 % av det gamla fodret mot det nya
  • Dag 4-7: byt ut 50 % av det gamla fodret mot det nya
  • Dag 8-11: byt ut 75 % av det gamla fodret mot det nya
  • Dag 12 och framåt: byt ut 100 % av det gamla fodret mot det nya

Artiklar 1 till 30 av totalt 41

per sida
Sida:
  1. 1
  2. 2

Rutnät  Lista 

Minskande ordning

Artiklar 1 till 30 av totalt 41

per sida
Sida:
  1. 1
  2. 2

Rutnät  Lista 

Minskande ordning
  • Relaterade produkter

Back to top