Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Hund på båten och på stranden

Det är viktigt med säkerheten när man väljer att ta med sin hund på båten eller kring vatten. Visst finns det en del risker att ha respekt för i sådana lägen, men vi hjälper dig med några tips som kan göra resan tryggare för både dig och din hund. Läs vår guide om vad som är bra att tänka på när du har med din hund i båten eller på stranden här!

När hunden följer med på båten

1. Ta med hunden på båtturen redan som liten valp

Få hundar är bekväma med båtlivet på en gång, så ha lite tålamod. Visdomsorden ”övning ger färdighet” lämpar sig väl i denna situation. Börja tidigt med att lära hunden att själv stiga av och på båten, hjälp till så den inte halkar.

2. Använd alltid flytväst på din hund när ni är i båten

Din hund ska alltid ha flytväst på sig redan när ni rör er på bryggor innan ni kliver ombord på båten. Det finns många olika typer av flytvästar, bra att tänka på är att om din hund har mycket päls ökar den ganska mycket i vikt om den blir blöt, så lägg då på lite vikt när ni provar ut och väljer flytväst. Många flytvästar har ett handtag som vid fall överbord kan vara en bra investering. Ju tidigare du vänjer hunden vid flytväst, ju snabbare lär den sig att flytväst och båt hör ihop. 

3. Ha alltid med dig vatten till hunden på båten

Förutom flytväst är det viktigt att hunden, precis som vi människor, har konstant tillgång till färskvatten och dricker mycket. Till exempel finns det en smart resevattenflaska som är enkel att ta med och bekväm att använda. Rutiner hemifrån är bra att kopiera och ha med sig ombord i den mån det går, det underlättar omställningen och den nya miljön. Den skönt värmande solen som de flesta av oss njuter av på sommaren innebär även en risk för hundar som precis som oss människor kan bränna sig eller bli svårt medtagna av värmen.

4. Rasta hunden ordentligt innan båtturen

Innan ombordstigning är det lämpligt att rasta hunden ordentligt, likaså är det bra med aktivering när ni gått i land. Hunden behöver sitt gräs och buskage så den känner sig bekväm med att leka av sig och uträtta sina behov. Vid val av pausplats eller övernattningsställe är det viktigt att även ta hänsyn till andra gäster, hundar är inte tillåtna eller lika välkomna överallt.

5. Gör i ordning en skyddad liggplats till hunden på båten

Väl ombord bör hunden ha en skyddad liggplats, gärna med en filt hemifrån så den känner sig trygg och bekväm. Se till att hunden har tillgång till vatten, skugga och svalka ombord. Tiden ni spenderar på båten behöver anpassas till hunden, fyra till fem timmar är en lång färd även för en hund som stormtrivs ombord.

6. Använd ett fästinghalsband på hunden om ni går i land på fästingtäta områden

När ni är i land och vistas på fästingtäta områden, använd ex. ett fästinghalsband och var noga med att gå igenom hunden dagligen.

7. Kolla upp veterinärer längs vägen

Om olyckan skulle vara framme är det bra att vara förberedd med en lista på veterinärer som finns längs vägen av er resa. Med sunt förnuft och hänsyn till hunden kommer man långt och vi hoppas ni får många härliga sommarstunder tillsammans, både ombord och i land!

När hunden följer med till vattnet

En hund som är förtjust i att bada och gör det ofta är ju superhärligt! Simning är en väldigt bra och skonsam motionsform som hunden kan ägna sig åt långt upp i åren.

1. Torka alltid rent din hund ordentligt efter ett bad

Om du har en hund som badar mycket är det extra viktigt att du torkar den torr så snart du kan efter bad. Är hunden ofta fuktig och kall kan den drabbas av vattensvans, en inflammation i nerverna vid svansroten som är hemskt smärtsam för hunden. Glöm inte att noga torka ur de små öronen som inte heller är förtjusta i för mycket fukt.

2. Håll koll på att din hund inte sväljer för mycket havsvatten

Ha uppsyn, om hundar får i sig för mycket saltvatten kan de i värsta fall drabbas av saltförgiftning. Svalkande dopp är ju riktigt skönt, men låt inte hunden bada vid algblomning. Alger utsöndrar ett gift som är väldigt farligt våra djur, så pass så det kan leda till döden för de djur som får det i sig. Tyvärr är giftet så farligt så att hunden kan få i sig en giftig dos bara genom att slicka pälsen efter att ha badat i det, nu är det i värsta fall, men man kan aldrig vara försiktig nog. Symptomen kan komma redan efter en kvart men också dröja ett par dagar efter kontakten med giftiga alger. Har ni vistats på en badplats och hunden börjar kräkas eller får diarré bör du omedelbart vända dig till din veterinär.

3. Kontrollera att det inte finns kvarglömda saker på stranden som kan skada din hund

Se upp för kvarglömda metkrokar eller liknande som kan ligga på bryggor eller klippor, det kan gå olyckligt för hunden när den springer omkring bland dessa.

Sist men inte minst så önskar vi er en riktigt rolig badstund ihop!

Tips på sommarprodukter för hundar

Allt inom hund

Funderar du på att skaffa en liten valp eller har du redan en hund? Vi samlat allt som din vovve behöver, som hundmat, bäddar, leksaker, koppel och godis - på ett och samma ställe! Här kan du även enkelt bli medlem i vår kundklubb. Voff, vilket hundliv!

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?