Vi använder kakor och liknande tekniker ("Kakor") på vår webbplats för att:
Varför bör man vaccinera sin iller?
För att skydda sitt husdjur och samtidigt ta sitt ansvar som djurägare när det kommer till att hålla de smittsamma sjukdomar som finns i Sverige på en så låg nivå som möjligt, är det viktigt att man ser till att sin iller vaccineras.
Illrar vaccineras framför allt mot valpsjuka precis som hund då det är en mycket farlig sjukdom med hög dödlighet. För att få resa med sin iller måste man även vaccinera den mot rabies.
Illrar kan som sagt, precis som hund, insjukna i valpsjuka. Sjukdomen som orsakar en allvarlig luftvägsinfektion och även neurologiska symptom är en mycket farlig sjukdom hos iller, framför allt då den alltid är dödlig. Valpsjuka, precis som många farliga sjukdomar, så förekommer den för närvarande inte i Sverige. Detta är till stor del tack vare att vi fortsätter att vaccinera både hundar och illrar, för att minska risken för att sjukdomen ska kunna få fäste i landet.
Visste du att även en illerbebis kallas för valp? En valp efter en vaccinerad hona vaccineras vid 10 veckors ålder och därefter en gång varje år. Om mamman inte var vaccinerad börjar man vaccinera valpen något tidigare och sedan ge en så kallad boosterdos efter 4-6 veckor, och därefter varje år.
Dräktiga och digivande honor bör man dock inte vaccinera. Det händer att enstaka illrar kan reagera allergiskt mot ett vaccin. Illern bör därför stanna kvar på kliniken under ca 30 minuter efter vaccinationen, för att kunna få snabb hjälp om en reaktion sker.
Varför ska man fortsätta att vaccinera sin iller årligen? Vaccinationer stimulerar illerns immunförsvar att skapa ett så kallat immunologiskt minne mot det smittämne som orsakar sjukdomen. Olika vacciner "räcker" olika länge och anledningen till det är att immunförsvaret efter ett tag blir sämre på att känna igen den sjukdom som det är meningen att vaccinet ska skydda mot. Därför behövs booster-sprutor som påminner immunförsvaret igen.