Skötselråd: Kanin & dvärgkanin

Skötselråd - dvärgkaninOm du nyss skaffat dig en dvärgkanin har du en kompis som du kommer att ha glädje av länge. Medellivslängden för kaniner är 7-9 år, men det har funnits kaniner som har blivit ända upp till 15 år gamla. Det finns många olika kaninraser. Hermelinkaninen är den minsta och väger ungefär 1-1,5 kg som vuxen. Dvärgväduren är något större och kommer upp i en vuxenvikt på ungefär 2-2,5 kg. Båda raserna finns med antingen korthårig eller långhårig päls, samt även som lejonkanin.

Det är viktigt att ni får en bra start tillsammans för att ni ska bli så goda vänner som möjligt. Nedan följer en rad råd och tips för hur du tar hand om din kanin på bästa sätt. 

De första dagarna hemma med din nya dvärgkanin

När du kommer hem med din dvärgkanin gör du i ordning kaninburen så att kaninen känner sig välkommen. Börja med att lägga spån i botten på buren. (OBS! Inget tidningspapper under då trycksvärtan är giftig för kaninen).  Buren får gärna stå på det svalaste och minst fuktiga stället i huset. Kaniner behöver bra ventilation för att inte få problem med sina andningsvägar, men är samtidigt känsliga för drag. Den idealiska temperaturen för en kanin är 16-21 grader. Enligt Jordbruksverkets föreskrifter ska en bur till en dvärgkanin inte vara mindre än 100 x 50 cm, och den måste vara minst 50 cm hög. Har man mer än en kanin rekommenderar vi en bur som är minst 120 x 60 cm. 

Fyll på pellets i skålen, hö i höhäcken och vatten med vitaminer i vattenflaskan. Häng upp saltsten och gnagarsten. Låt sedan din kanin få komma in i sitt nya hem. De första två dygnen ska kaninen vara i fred så mycket som möjligt. Kontrollera att den hittar maten och vattnet.

Kaninen mår bra av att ha ett hus att gömma sig i. I början är det bra om du bara har huset i buren på natten, och när du inte är hemma. Annars kan det bli svårt för er att lära känna varandra eftersom kaninen gärna stannar i huset.

Efter två dygn kan ni börja bekanta er med varandra. Prata lugnt med din vän och sträck fram handen så att kaninen får lukta på dig. Bjud gärna på någon godbit, exempelvis torkad frukt och grönsaker. Låt kaninen vara kvar i buren ytterligare några dagar till innan du börjar lyfta upp den.

Kaninfoder

Kaniner är vegetarianer och måste ha fri tillgång till hö. Pellets är ett kraftfoder som kaninen också ska ha fri tillgång till de första sex månaderna. Därefter brukar det vara lagom med ca ½-1 dl per dag, beroende på kaninens storlek. När din kanin har blivit lite äldre kan du komplettera med lyxblandningen du hittar hos oss. Din kanin mår bra av att få en liten bit grönsak varje dag. Prova dig fram till vad just din kompis gillar. Morot brukar vara populärt. Ge små bitar av nya grönsaker några dagar i sträck, så din kanin inte blir dålig i magen. Gurka och sallad ska inte ges som grönsak eftersom vatteninnehållet är högt.

Bekanta dig med vårt breda sortiment av kaninfoder från kända varumärken som Vitakraft, Brit Animals och Versela-Laga!

Vitaminer

Vitamintillskott är bra att ge i vattnet. Det är lämpligt att ge ADEK-vitaminer under det mörka vinterhalvåret och BC-vitaminer resten av tiden. Det lättaste är att ge vitaminer i form av droppar i dricksvattnet. Glöm inte att byta vatten varje dag.

Skötsel

Buren behöver städas ca 2-3 gånger i veckan, beroende på burens storlek. Det finns lagar som reglerar hur din kanin ska skötas. Viktigast att veta är att den bur kaninen bor i ska ha vissa minimimått beroende på kaninens storlek. För att läsa lagtexten, klicka här och gå till sida 40.

Korthåriga kaniner brukar inte behöva någon hjälp med pälsvården, men man kan ändå borsta dem om man vill. Kaniner brukar tycka det är skönt att bli borstade. Långhåriga kaniner måste kammas ofta för att inte få tovor i pälsen.

Klorna behöver klippas ca var sjätte vecka. Vill du inte klippa klorna själv, kan du få det gjort i våra butiker mot en avgift. Ring och boka en tid. Det är lämpligt att samtidigt kontrollera tändernas längd. Om kaninen inte gnager och sliter ner sina tänder kan tänderna bli förvuxna, med felställningar som resultat. En sådan felställning är ofta mycket svår att korrigera, och kan göra att kaninen inte längre kan äta.

Sjukdomar

Det finns två allvarliga virussjukdomar som kan drabba din dvärgkanin, myxomatos (äkta kaninpest) och RVHD. Då det inte finns någon behandling för dem, är det stor risk att kaninen inte överlever om den blir smittad. Det kan därför vara lämpligt att vaccinera kaninen, särskilt om den vistas mycket utomhus.

Sysselsättning

Det är viktigt att tänka på att din kanin behöver sysselsättning. I vilt tillstånd använder kaninen sina klor för att gräva hålor att vila och söka skydd i. De är strikta växtätare och brukar komma ut ur sina hålor i skymningen för att beta. Tama kaniner är inte nattdjur, men brukar passa på att vila sig på dagen om de är ensamma, och är sedan pigga på eftermiddagen och kvällen.

Varje dag behöver din kanin komma ut på golvet så att den får tillfälle att röra på sig. Om du har kvar kaninen i buren de första 14 dagarna blir den ofta rumsren. Det är bra att ha en toalettlåda i buren. I lådan kan du ha papperspellets (Toalätt) som suger upp urinen bra. Då luktar det inte så mycket. Låter du burdörren stå öppen lär den sig ofta att själv gå in i buren och göra sina behov. Lämna inte kaninen utan uppsikt när den är ute ur buren.

På sommaren kan du låta din kanin följa med dig på upptäcksfärd utomhus. Då behöver du en sele och ett koppel. När du lär din kanin att gå i sele ska du alltid börja med att vänja den vid enbart selen. När den accepterar selen kan du börja använda kopplet. Låt inte din kanin äta för mycket gräs den första tiden. Kaninens mage behöver lite tid på sig att vänja sig vid gräset, annars kan den få magknip eller diarré och bli riktigt sjuk.

Övrig sysselsättning för kaniner är mest att gnaga. Se alltid till att kaninen har minst tre olika saker att gnaga på i buren, förutom gnagarstenen. Exempel på bra gnagarsysselsättning är fröstänger, torkade majskolvar och gnagarkakor. Det finns mycket att välja på i våra butiker. Du lär dig snart vad som är din kaninkompis favoritsysselsättning.

Här hittar du kaninburar, kaninfoder, drickflaskor, pälsvårdsprodukter och övriga tillbehör för din kanin!

Lycka till med din kanin!

Back to top