Skötselråd: Hamster och dvärghamster

Skötseråd - hamsterDet är viktigt att du och din hamster får en bra start tillsammans för att ni ska bli så goda vänner som möjligt.

Första dagen hemma med din nya hamster eller dvärghamster

När du kommer hem med din hamster gör du i ordning buren så att hamstern känner sig välkommen. Börja med att lägga spån i botten på buren. (OBS! Inget tidningspapper under, då trycksvärtan är giftig för hamstern). Fyll på mat i skålen och färskt vatten i vattenflaskan. Låt sedan din hamster få komma in i sitt nya hem. Det första två dygnen ska hamstern vara i fred så mycket som möjligt. Kontrollera att den hittar maten och vattnet. Hamstern behöver också ett hus att gömma sig i och ett hamsterhjul att springa i. Hamstern är ett nattdjur som sover bort en stor del av dagen, så var beredd på att det kommer att låta lite på nätterna. Man brukar vänja sig vid hamsterns ljud efter ett par dagar.

Bli kompis med din hamster

Efter två dygn kan ni börja bekanta er med varandra. Prata lugnt med din vän och sträck fram handen så att hamstern får lukta på dig. Bjud gärna på någon godbit, exempelvis fruktdrops. Låt hamstern vara kvar i buren tills du känner att den litar på dig och kommer fram till din hand. Barn ska lära sig hantera hamstern i vuxnas sällskap. Bär inte runt på hamstern den första tiden. Det är lätt att tappa den i golvet när man är ovan.

Hamsterfoder

Hamstrar är allätare men har som huvudfoder en fröblandning med magra frön. Hamstern har fått sitt namn eftersom den hamstrar sin mat. Därför är det svårt att få en uppfattning om hur mycket de verkligen äter, men se till så att hamstern får ny mat dagligen. Bra mat för hamstern är till exempel vår hamsterblanding på lösvikt som finns i alla våra affärer. Bekanta dig med vårt urval av hamsterfoder från kända varumärken så som Vitakraft och Versele-Laga.

Vitaminer och frukt

Det är bra att ge hamstern / dvärghamstern B och C-vitaminer i vattnet. Glöm inte att byta vatten varje dag! Din hamster mår också bra av att äta en liten bit frukt eller grönsak varje dag. Prova dig fram till vad just din kompis gillar. Morot eller äpple brukar vara populärt. Gurka och sallad ska inte ges som grönsak eftersom vatteninnehållet är högt.

Skötsel

Hamsterns bur behöver städas 1-2 gånger i veckan, beroende på burens storlek. Ändra gärna om lite i buren i samband med städning så din hamster får lite nytt att tänka på när det är nystädat. Under tiden du städar, kan du låta din hamster leka i en hamsterboll. Då kan den springa runt på golvet utan att du riskerar att tappa bort den. Hamstrar är väldigt renliga djur. Därför är det ganska lätt att lära din hamster att använda en hamstertoalett.

Sysselsättning

Det är viktigt att tänka på att din hamster / dvärghamster behöver sysselsättning. Som variation till hjulet i buren är det bra att använda hamsterbollen. Hamstern tycker också att det är kul att klättra i rör eller leka med exempelvis en vippbräda. Tänk också på att ju mer du hanterar din hamster, ju tamare blir den. Passa på att ta upp hamstern när den är vaken. Hamstrar kan ha lite dåligt "morgonhumör" och kan bli riktigt arga om man väcker dem. Övrig sysselsättning för hamstrar är mest att gnaga. Se alltid till att hamstern har minst tre olika saker att gnaga på i buren, förutom gnagarstenen. Exempel på bra hamstersysselsättning är bland annat fröstänger och gnagarkakor. Du lär dig snart vad som är din hamsterkompis favoritsysselsättning.

Bekanta dig med vårt breda sortiment av hamsterfoder och övriga hamstertillbehör!

Lycka till med din hamster!

Back to top