Därför måste katter klösa!

Kattenklöser

Det är viktigt för katten att få klösa

Katter klöser för att de har ett behov av att göra det. Klösandet vässar kattens klor och nöter samtidigt bort den yttersta och mest slitna delen av klon. Att de klöser innebär också ett sätt att markera revir, gränssättande och ren muskelträning.

Din katt bör ha en klösbräda tillgänglig i hemmet, och den ska helst vara ganska hög så att din katt kan utnyttja hela sin kroppslängd när den klöser. Du behöver inte köpa färdiga klösbrädor om du inte vill, det finns enkla sätt att tillverka en bra klösmöbel på egen hand. Ett alternativ kan vara att linda in ett högt bords- eller stolsben med ett kraftigt rep, sätta upp en bit av en tålig matta på en vägg eller fästa en bit wellpapp på en oöm möbel. Just wellpappen är inte ett så slitstarkt material, men väldigt billigt och många katter gillar känslan av pappen. 

Även om du tillverkat eller köpt en nytillverkad klösbräda eller klösmöbel, kan det dröja en stund innan katten förstår vad den är till för. Kanske har du även förbjudit din katt att klösa eftersom den uteslutande klöst på din antika fåtölj, eller någon annan värdefull möbel som ligger dig varmt om hjärtat. I och med den nyinköpta klösmöbeln gäller det att lära katten att det är fullt tillåtet att klösa på just denna.

Du kan prova att visualisera för din katt att klösmöbeln är tillåten att riva på genom svepande handrörelser på möbeln, samt uppmuntra din katt när den är vid och omkring klösmöbeln. Fungerar det ändå inte kan det vara en god idé att gnida in klösmöbeln med kattmynta. De flesta katter gillar doften av myntan och börjar på så sätt att associera klösmöbeln med något bra. Undviker katten ändå klösmöbeln och går loss på otillåtna möbler du är rädd om, kan plast vara ett effektivt botemedel. De flesta katter ogillar känslan av plast. Titta här på vårt sortiment av klösträd och klösbrädor samt kattmynta.

Genom att svepa in de möbler du vill skydda mot klösmärken i sopsäckar eller annat lättillgängligt plastmaterial, kan du motverka kattens vilja att angripa dem. Värt ett försök!

Back to top