Så får du katten rumsren

toalettraning

Att träna din kattunge att använda sig av kattoalett är oftast inte svårt om man har lite tålamod och använder sig av våra råd.

Gör det lätt för katten använda toaletten

* En mindre toalett är ofta att föredra när katten är liten, då kan katten lätt ta sig över kanten på toaletten. Har du en för stor toalett kan du använda en bräda eller liknande som kan fungera som en ramp för katten.

* Placera kattoaletten så att den inte är för långt bort från där övriga familjen är. Eftersom katten ofta kan känna sig otrygg i början i det nya hemmet så är det viktigt att toaletten inte är för långt bort från tryggheten omkring familjen.

* Tänk på att katten inte vill uträtta sina behov alltför nära sin matplats så se till att toaletten är på behörigt avstånd från mat- och vattenskål

* Katter är vanedjur så flytta inte kattoaletten om du hittat ett bra ställe.

* Katter kan vara känsliga för val av kattsand. Verkar din katt inte vilja använda lådan kan det hjälpa att prova en annan kattsand.

* Har du fler katter måste du tänka på att många katter inte vill dela toalett med andra katter, det kan då vara bra att ha flera toaletter.

Både kattungar och äldre katter kan råka ut för olyckor vid sina toalettbesök. Kiss kan hamna på fel ställe och detta innebär ofta en odör som varken uppskattas av människa eller djur. Vid dessa tillfällen an det vara bra att ha Simple Solutions extremt effektiva luktborttagning hemma.

Kattlådor

Det finns i dagsläget gott om olika kattlådor på marknaden, så det finns något för alla smaker. Valet av kattlåda kan ibland vara lite svårt då kattlådan ska tillfredställa både kattens behov, leva upp till dina krav och även passa in i ditt möblemang. Det första man dock bör ta hänsyn till är om man vill ha en kattlåda med tak, som exempelvis vår populära och prisvärda Smart Cat, eller om man vill ha en helt öppen kattlåda, som exempelvis Little & Bigger kattlåda med höga kanter. Många föredrar en kattlåda med tak då detta hjälper till att minska sandskvätt och ger katten mer avskildhet vid sina toalettbesök.

Glöm ej att införskaffa en sandspade för att förenkla rensning och tömning av kattlådan.

Kattsand

I toaletten ska du ha kattsand, strö eller liknande produkt som håller toaletten fräsch. Det finns ett par olika varianter.

Den klumpbildande typen av kattsand består vanligtvis av bentonitlera i en eller annan form. Den är kraftigt klumpbildande vilket gör att den suger upp urinen och bildar hårda klumpar som lätt avlägsnas från toaletten. Detta gör denna typ av sand dryg, det är bara en mycket liten del av sanden som måste tas bort efter att katten har varit på toaletten.

Det finns andra typer av sand (lera) och strö som inte bildar klumpar men som ändå har en uppsugande förmåga. Dessa produkter är generellt sett mindre dryga än kattsand gjord på bentonitlera. Efter ett tag måste man slänga all sand eller strö eftersom urinen sprider sig i ett större område jämfört med klumpbildande kattsand.

Kattsand bestående av kiselpärlor, exempelvis Compact Care Silica suger också upp urinen och motverkar att dålig lukt sprider sig, den är inte heller klumpbildande. Beroende på kvaliteten på kiselkornen kan denna typ av kattsand räcka upp till en månad innan man måste byta kattsand.

Våra kattsand

V har ett brett sortiment av kattsand. De populäraste kattsanden är Compact Care och Everclean och har den allra bästa klumpbildande förmågan. Det gör sanden billigare i längden än många billigare sorters kattsand.

Compact Care Träpellets och Toa-lätt är en populär typ av kattströ som består av pellets gjorda på restpapper från kartontillverkning. Den är icke-klumpbildande och därför mindre dryg än de ovan nämnda produkterna men är billigare om man räknar i kronor per liter.

Även kattströ PeeWee är ett populärt alternativ till vanlig kattsand. PeeWee kattströ används med fördel tillsammans med PeeWees tvådelade kattlådor. Om man använder PeeWee kattlådor så ramlar kattsanden / kattströ ned i den undre lådan, vilket betyder att du själv enbart plockar ur bajs från den övre lådan.

Back to top