Att resa utomlands med husdjur

Res med hund

Semesterdags? Låt katten och hunden följa med!

Självklart vill vi ha med oss våra husdjur på resan. Det är både roligt och spännande att ta med sin fyrfota vän på semester. Dessutom är det perfekt miljöträning för hunden eller katten. Det finns lite saker att tänka på inför resan, därför är vårt allra bästa tips: planera i god tid!

Pass och vaccinationer

Om ni ska åka utomlands behöver både hund och katt ha eget pass. Du måste inte ha ett foto på djuret i passet, men om du vill så finns en ruta där du kan klistra in en bild om du vill. Dessutom behöver ni följande:

  • ID-märkning i form av ISO-mikrochip eller tatuering. Tatueringar som enligt resedokument (EU-pass el. veterinärintyg) är gjorda före 3 juli 2011 är godkända som ID-märkning.
  • Vaccination mot rabies. 
  • Eventuellt vaccin mot Leptosprios. Leptospiros är vanligt i södra Europa och kan i värsta fall smitta även människor.

De flesta veterinärer känner till reglerna för de vanligaste resmålen i Europa. Men kom ihåg att det är du som djurägare som är ansvarig för att ta reda på vad som gäller för resor till och från Sverige. Spana in jordbruksverkets hemsida för information om vad som gäller i olika länder.

Avmaskning

Om ni ska resa till vårt grannland Norge måste husdjuret vara avmaskat mot dvärgbandmask. Ni köper tabletter på apoteket, tar med dem till veterinären som ser till att djuret får sina tabletter och för in detta i djurets pass. Behandlingen gör ni inom en period på 24-120 timmar före avresa. Vid inresa till Sverige från vissa länder bör ni även applicera fästingprofylax.

Flyg

Ska ni ut och flyga? Tänk på följande:

  • Många flygbolag har begränsat antal husdjursplatser – var ute i tid.
  • Hundar som väger mer än 8 kg brukar inte få resa i kabinen – utan reser i bur designad för flygresor i en del av bagageutrymmet.
  • Flygbolagen har oftast information på sin hemsida om hur stor buren ska vara i förhållande till din hund.
  • De flesta djur klarar en resa fint även om de är nervösa vid lastningen. En väldigt stressad hund kan få lugnande preparat. Kom dock ihåg att testa preparaten innan, vissa hundar mår illa och kräks och då motverkar de lugnande medlet sitt syfte. Rådgör med din veterinär inför en resa så kan ni komma fram till vad som passar ditt djur.

Bilresa

Det är ofta lägre tröskel till att ge sig ut på bilresa än på en flygtur. Och de allra flesta djur klarar av att åka bil utan bekymmer. Öva med hunden eller katten redan när den är liten så brukar de vänja sig fint. Generellt är katter lite känsligare, dels för att de ofta reser mer sällan än hundar, men också för att de är mer känsliga för ljud och rörelser.

Ha alltid säkerheten i åtanke. Det finns särskilda regler för att ta med husdjur i bil, de ska aldrig resa utan bur eller säkerhetssele. Här kan du läsa om vad som gäller för hund. Se också till att hunden eller katten uträttat sina behov innan ni åker, och det finns tillgång till färskt vatten om ni reser lång. Och kom ihåg att ta pauser!

Båt

Många drömmer om att tillbringa sommaren i en båt, och även husdjuren kan tycka att båtlivet är toppen. Investera i en flytväst till din vän – en självklarhet när ni är på sjön. Båtdäck kan vara hala och svåra att gå på, framför allt för hundar, då kan kortklippta klor vara att föredra. Det kan vara smart att ha katter i koppel så att de inte springer iväg om de blir rädda, även bur funkar bra om ni bara åker kortare sträckor. Precis som oss människor kan djur med lite päls bränna sig i solen – investera i en bra solskyddsfaktor eller ett bra sommarplagg som skydd.

Vi önskar er en trevlig resa och hoppas att semestern med er favoritvän blir underbar!

Denna text är framtagen och skriven tillsammans med Vettris.  Läs mer om Vettris på www.vettris.se

Back to top