Kattkiss utanför kattlåda - tips och råd

KattoaDen allra vanligaste beteendestörningen hos katter är att de plötsligt börjar kissa och bajsa utanför sin låda, trots att de under en lång tid varit rumsrena. Vad du först bör göra om problemet med, kattkiss utanför låda, uppstår är att boka ett besök hos veterinären. Väl där kan man utesluta medicinska orsaker till problemet såsom urinvägsinfektion, diabetes, livmoderinflammation, diarré, förstoppning eller mask. Visar det sig att din katt är fullt frisk kan det mycket väl röra sig om någon form av kissande i ren protest. Det kan vara en protest mot något som katten mår dåligt över och vill göra dig som ägare uppmärksam på.

Några vanliga orsaker till att kattkiss hamnar utanför kattlåda:

- För tidig separation från kattmamman

- Känslor av ensamhet, rädsla eller osäkerhet

- Understimulans

- Ägarbyte eller flytt till ett nytt hem

- För mycket liv och rörelse i hemmet så katten inte tillåts vila

- Människa eller annat husdjur har avlidit som katten var fäst vid

Beteendet kan även ha med själva lådan att göra:

- Placeringen – ska inte vara nära maten

- Storleken – behöver svängrum när den bajsar

- Innehållet – valet av kattsand och pellets etc

- Tömningen – för sällan eller ofta

- Rengöringen – för noggrant eller för slarvigt

Du bör ha en separat låda för kattkiss och en för bajs, katter vill som regel inte göra nummer ett och två på samma ställe. Var väldigt noga med att inte rengöra lådan med rengöringsmedel som luktar citrus. Detta är en doft som de flesta katter hatar. Använd istället medel som är rika på ammoniak eller klorin, dofter som ligger nära kattens egen urin. 

Det finns förstås ännu fler orsaker till att katter kissar på förbjudna ställen, men dessa ovanstående orsaker är de allra vanligaste. Att gå igenom de olika punkterna vi listat kan vara en effektiv lösning på problemet, och att börja ge din katt mer uppmärksamhet och omsorg. Om du är borta mycket försök att stanna hemma lite mer eller skaffa ytterligare en katt så den får sällskap. Glöm heller inte att berömma din katt när den bättrar sig, ge den något extra gott att äta eller hitta på någon rolig lek. De flesta husdjur är samarbetsvilliga och lyssnar på sin ägare när de märker att det lönar sig!

Back to top