Katthälsa: Tänder

kattens-tanderDe flesta människor är väldigt noga med sin tandhygien och vet hur viktigt det är med friska tänder. För katter är det ingen större skillnad, de behöver också starka och friska tänder.
Vi vet att det inte är det enklaste att borsta tänderna på sin katt, katterna är snabba och det är ju inte helt enkelt att förklara för katten varför tandborstning är viktig. Men om vi hade kunnat förklara detta för våra små älsklingar så hade vi sagt att borstningen gör vi för att få bort tandsten på tänderna och därmed minska risken för att bakterier och tandsjukdomar uppstår.

 

 

Tandsjukdomar

 

En av de vanligare tandsjukdomarna och som uppskattningsvis drabbar uppemot hälften av alla Katter är TR eller tandresorption, vilket betyder att tänderna tillbakabildas. Detta innebär I praktiken att tänderna vittrar sönder. Tyvärr är denna sjukdom både vanlig och svår att upptäcka. Det är många kattägare som inte är medvetna om att deras katt har en tandsjukdom, anledningen till att sjukdomarna är svåra att upptäcka är att det ofta inte går att se på katterna när de har problem med tänderna. De flesta katter äter ordentligt fortfarande, trots att de har ont. Det enklaste sättet att få reda på om katten har TR eller annan tandsjukdom är att helt enkelt gå på kontroller hos veterinären.

Förebygga tandproblem

 

Även om tandproblem är vanligt så finns det relativt enkla sätt att minimera riskerna för tandsjukdomar. Det vanligaste och förmodligen även det effektivaste sättet är att borsta kattens tänder åtminstone 1 ggr i veckan. Det går att använda vanliga barntandborstar men det finns också speciella tandborstar som egentligen är för hundar men som även fungerar utmärkt till din katt. Fördelen med dessa specialanpassade Perfect care borstarna är framförallt att de borstar både framsidan och baksidan av kattens tänder samtidigt, smidigt eftersom det ofta gäller att vara snabb när ett borstningstillfälle ges. Precis som för oss människor finns det även tandkräm för din katt, välj mellan tandkräm med leversmak eller ”vanlig” tandkräm med enzymer.

Förutom tandborstning finns det så kallad PlaqueOff Cat som strös i kattens mat. Ett smidigt alternativ då det är enkelt att applicera och katten märker vanligtvis inte av pulvret i sin mat. Plaque Off är ett kosttillskott som bygger på utvalda ishavsalger som förebygger tandsten och munbakterier och även förbättrar din katts andedräkt.

Back to top