Lär dig att tolka kattspråk - del 2

Kattens språk 2Katten har ett väldigt tydligt kroppsspråk (kattspråk), men kan ändå verka oberäknelig, då utfallen kan komma plötsligt. Katter är djur som jagar och det beteendet finns kvar hos tamkatter.
När katten jagar ligger den still och rör bara svansspetsen. Man kan också se att katten klapprar med tänderna. Det gör den för att jakten ger en anspänning. 

Signaler i kattspråk 


Om katten känner sig ha övertaget över en motståndare, kan katten stirra stint. Känner sig katten däremot hotad, kan den ge ifrån sig ett fräsande morrande. Andra tecken på aggressivitet hos en katt är krökt rygg, rest ragg och piskande svans. Att kröka rygg och resa ragg gör katten för att verka större. Den piskande svansen signalerar ilska, medan svansen är glatt upprätt då katten är på bra humör.

Katten använder också svansen för att signalera undergivenhet och rädsla. Med svansen lågt hängande mellan benen talar katten om att den är undergiven med lite självförtroende.

En katt som spinner är en symbol för välbefinnande och uttrycket att ”spinna som en katt” kan vi människor ta till när vi vill förmedla att vi mår bra. Mycket riktigt spinner katten av välbefinnande, men katten kan även spinna av oro för att försöka lugna sig själv. 
En katt som rullar på rygg känner sig trygg och tillfreds och bjuder in till smek. Att blotta magen och strupen symboliserar tillit.
Ett beteende hos katten som kan vara störande för människor är när katten står still och trampar på stället. Många kattägare kan nog känna igen sig att bli väckta på det sättet. Beteendet ger katten en känsla av välbefinnande då det härstammar från tiden som kattunge, då katten diade sin mamma och ”knådade” runt spenen.

Ett annat uttryck för välbefinnande är när katten ”flemar”. Det är en alldeles speciell, vädrande nosrörelse. Troligtvis känner katten en synnerligen smaskig doft som gör att den börjar flema.
Ögonen kan också signalera njutning och tillfredsställelse. Kisar katten när den blir klappad kan man i kattspråk konstatera att katten har det gott.

Med öronen signalerar katten också sin sinnesstämning. Är katten avspänd och tillfreds pekar öronen framåt, lätt utåt. Det är också så katten håller öronen då den hälsar vänligt.
Börjar katten bli vaktsam, riktas öronen mera rakt fram. Öronen kan också rycka nervöst och det tyder på upphetsning hos katten och ligger öronen platt bakåt, får man hoppas att man inte är anledningen till det då det är en aggressiv signal.

Back to top