Högsommar - Håll i katten!

högsommarAtt sommaren är en skön årstid att spendera mycket tid utomhus är det många som håller med om. Även våra katter gillar att vara ute mycket när vädret är mildare. Många katter rör sig över större områden än vanligt, vilket kan medföra att de träffar gott om nya kattvänner och upptäcker spännande nya platser. Det är dock inte endast positiva aspekter med att katterna är borta allt längre turer under sommaren. Dels kan de hamna i slagsmål eller inte hitta hem igen och har man okastrerade katter kan detta medföra en oväntad tillökning i familjen.

Bortsprungen katt?


Det som är viktigt att tänka på när man skaffar katt är att id-märka den. En id-märkning i örat eller ett litet microchip som injiceras under huden gör att en bortsprungen katt lätt kan återförenas med sin ägare igen. En id-märkning utförs hos din veterinär. För att sedan bli registrerad och sökbar i kattägarregistret måste en liten summa betalas in till SKK. På www.djurid.se kan man sedan gå in och knappa in id-märkningsnumret och hitta djurägare.

Kastrering


För att undvika oväntad dräktighet kan det vara en god idé att kastrera din katt. Kastrerade katter blir oftast mer tillgivna, jämnare i humöret och mår generellt sett bättre än okastrerade katter. De kommer också att vara mer i hemmet och inte försvinna iväg långa perioder.

Med en kastrerad honkatt slipper du risken att få en oönskad kull kattungar. En kastrerad honkatt kan inte få cancer i äggstockarna eftersom dessa tas bort vid kastrering. Risken för livmodercancer minskar vid kastrering. P-piller kan också användas för honkatter men med det ger ökad risk för cancer och kan även ha andra negativa biverkningar, därför rekommenderas ofta kastrering före p-piller.

Minskad risk för slagsmål och mindre urinskvättning är fördelar med att kastrera sin hankatt. En kastrerad hankatt bidrar inte till okontrollerad dräktighet. Okontrollerad dräktighet är ett stort problem som bidrar till att öka antalet hemlösa katter i samhället.
Läs mer om kastrering av katter här.

Sommarkatter


Vad innebär egentligen begreppet sommarkatt? En del skaffar katt under sommaren, tar med den till sitt sommarställe och när hösten närmar sig lämnas katten kvar vid sommarstället för att på egen hand klara sig över vintern. Katterna klarar sig kanske en period men när snö och kyla kommer och bytena blir färre och färre måste katterna söka sig till andra hem för att överleva.
När man skaffar en katt är det viktigt att tänka på att det är ett stort ansvar under en lång tid.

Det är fantastiskt med husdjur, dem ger oss ovärderlig underhållning och sällskap så visst vill man att dem ska leva ett härligt och värdigt långt liv!

Back to top