Hittekatt - vad gör man?

HittekattPlötsligt kommer det en katt som stryker omkring. Kanske står den utanför huset och skriker eller på annat sätt försöker ta kontakt. Är katten avmagrad och ynklig kan man nästan ta för givet att den är hemlös. Men är det en katt med lite hull som är tillgiven och inte särskilt skygg, är det inte säkert att den är hemlös även om den dyker upp regelbunden. Katter bestämmer sig ibland för att bo hos två familjer om det rör sig om en utekatt. 

Vad gör man med en hittekatt? 

Sätt först upp lappar och hör dig för i grannskapet om någon är av med sin katt. Om ingen hör av sig och känns vid katten, bör du ta hand om den. Antingen fångar du in den och tar den till ett katthem eller så bestämmer du dig för att ta hand om den själv. Oavsett behöver hittekatten någon som ser efter den. Försvunna och övergivna katter bidrar till att förvildade kattkolonier bildas, så låt inte en hittekatt få klara sig själv.

Man kan fånga in katten på lite olika sätt. Om den själv söker kontakt och går att klappa, kan det vara så enkelt som att helt enkelt bara lyfta in den i huset. Om den är skygg och rädd finns det kattburar, en fångstbur vars lucka slår igen när katten går in i den. Det är oerhört viktigt att man har möjlighet att passa buren. Katten får absolut inte vara instängd i buren, är den redan otrygg kommer den att må jättedåligt av det. Ha alltså bara buren riggad när någon genast kan upptäcka att katten blivit fångad.

Innan du tar in katten är det bra att ha förberett med att ta bort blommor från fönstren och rullat undan mattor. Dra gärna för fönstren. Om det är en katt som varit ute länge, är den ovan vid att vara inne och kan bli förvirrad av fönstren och det bekanta den ser där ute. Gör i ordning ett krypin åt katten med en öppning så att den kan kika ut och samtidigt med möjlighet att krypa in och känna sig trygg. Mat och kattlåda ska katten förstås också ha.
Öppna fångstburen, men låt katten gå ut ur den när den själv vill och låt den stå kvar så att katten om den vill kan gå in i den igen.

Prata med katten, men ta det i kattens takt. Sitt i samma rum som katten och låt den nyfiket närma sig. Om katten verkar sjuk ska den självklart till veterinär, men om allt verkar okej kan det vara bättre att vänta med ett veterinärbesök tills katten har landat något i sitt nya hem.

Locka katten till lek med till exempel en dammvippa. Att närma sig katten fysiskt gör man sakta. Vidrör bara katten hastigt, för att efterhand stryka den allt mer. Samma teknik använder man då man längre fram ska vänja katten vid att lyftas. Ta bara om katten utan att lyfta och släpp sen greppet.

Och det allra viktigaste: Hittekatten behöver kärlek och omtanke.

Hittekatt2

Back to top