Kattunge - en ny familjemedlem

KattungeHar du skaffat en kattunge? Grattis, då har du en lång, rolig och spännande tid framför dig tillsammans med din katt!

Gör ditt hem säkert för kattungen

- Redan innan du får hem din kattunge kan det vara bra att tänka på ett par saker som gör att ditt hem blir tryggt och säkert för din katt.

- Alla farliga förpackningar såsom rengöringsprodukter, mediciner och andra preparat ska vara utan räckhåll för katten och väl förslutna.

- Undvik att ha småsaker framme som lätt kan sväljas, detta gäller även snören och linor av olika slag.

- Håll toalettlocket stängt så att kattungen inte kan falla ned i toaletten.

- Se till att fönster är stängda eller säkrade så att katten inte hoppar ut av misstag.

- Har ni musfällor? Se till att kattungen inte kommer åt dem.

- Tänk på att flera krukväxter och blommor är giftiga eller irriterande för katten. En kattunge kan lätt få för sig att tunga på diverse växter i hemmet. Se särskilt upp med följande giftiga krukväxter och snittblommor: julros, oleander, änglatrumpet, ginst, liljekonvalj, liljor

Få din katt att känna sig trygg

Tänk på att det är en ny familjemedlem du skaffat dig, alla i familjen bör vara inställda på att ta emot kattungen med tålamod och kärlek. Eftersom det är en omvälvande upplevelse att komma till en ny familj är kattungen extra känslig den tiden. Det är inte ovanligt att den saknar sin familj, räkna med att den kan vakna på natten och jama. Det brukar vara lättare för kattungen att sova tryggt om den får ligga nära husse eller matte.

Vaknar katten kan du ta upp och prata med den lugnande samtidigt som du klappar mjukt. Feromonet Feliway är en bra produkt att använda den första tiden när katten är otrygg, klicka här för att läsa mer. Ett annat sätt att lugna kattungen är att lägga en flaska med kroppsvarmt vatten inlindad i en duk nära kattungen, det ger känslan av att vara nära kattmamman.

Kattungar och barn

Barn tycker oftast att det är mycket spännande och roligt med en kattunge i familjen. Tänk på att visa dina barn hur de ska hantera katten.

 • Ska man lyfta katten placerar man en hand under bröstkorgen, precis bakom frambenen. Placera nästa hand på kattens bakdel och lyft sedan med båda händerna.
 • Håll katten i famnen, i ett stadigt grepp för att försäkra dig om att katten inte tappas/kommer lös.
 • Lyft aldrig din katt i nacken.
 • Lär också barnen att katten inte tycker om att bli jagad eller att man drar i deras öron eller svans.
 • Ha alltid uppsikt över dina barn när de leker med kattungen och speciellt om de har vänner över som inte är vana vid djur.

Saker som är bra att ha

Katten bör ha sin egen plats där den kan sova och vila sig. Köp en bekväm bädd som du placerar på ett varmt ställe utan drag. Katten bör också ha egna skålar för mat och vatten. Det kan ibland vara problem att få katten att dricka tillräckligt med vatten, då är det bra att placera ut vattenskålar på flera ställen, eftersom katten då ofta dricker mer.

Andra saker som är bra att ha när du får hem din kattunge:

 • Kattleksaker, undvik dock saker med vassa kanter eller saker som din kattunge kan svälja. Se upp med snören för kattungar.
 • Kattlådor och klumpbildande kattsand
 • Transportbur
 • Borste och kam
 • Klösträd och/eller klösbräda
 • Ett kvalitetsfoder för kattungar (näringsriktigt foder baserat på animaliska proteiner)
 

Vi hjälper dig gärna med frågor och råd kring din kattunge.

Vi hoppas att ni ska få en härlig tid tillsammans!

Kattunge2

Back to top