Fästingtips katt

Fästing Katt

Fästingsäsongen är här – skydda din katt!

Våren och sommaren är härliga tider i vårt avlånga land. Vi vistas automatiskt mer utomhus och kanske får till och med innekatten titta ut för att njuta av värmen och ljuset. Trädgården, skogen eller stranden – naturen är ljuvlig. Men det finns tyvärr ett men, det är inte bara vi som njuter av plusgrader, även fästingarna kommer fram och är som mest aktiva.

Det är viktigt att skydda sin katt mot fästingar. Inte bara för kattens skull, utan även för vår egen. Katter som är ute mycket riskerar att ta med sig fästingar in i våra hem, därmed riskerar både vi och våra katter att bli utsatta för fästingburna sjukdomar.

Tänk på:

 • Hittar du en fästing på din katt – ta bort den så fort som möjligt
 • Ha för vana att undersöka din katt regelbundet under fästingsäsongen – helst varje dag.
 • Investera i en bra fästingplockare.
 • Har du trädgård? Gör den otrevlig för fästingar genom att klippa gräset ofta och hålla buskar och häckar trimmade.

Fakta Fästing

I Sverige är de två fästingburna sjukdomar vi talar mest om, borrelia och anaplasma.

Borrelios hos katt

Det är extremt ovanligt att katter får borrelios. Visserligen kan katter infekteras och utveckla antikroppar mot den bakterie som orsakar borrelia, men man har inte kunnat verifiera att katter kan utveckla någon klinisk sjukdom till följd av infektionen.

Granulocytär anaplasmos hos katt

Granulocytär anaplasmos en relativt vanlig sjukdom hos hund och människa, den är dock inte vanlig hos katt. Sjukdomen sprids via en mycket vanligt förekommande fästingart som finns i stora delar av Sverige. Fästingen måste suga blod under ett till två dygn för att föra över smittan. Om din katt har anaplasma kan din veterinär hitta så kallade inklusionskroppar i kattens blod och på så vis fastställa sjukdomen. 

Anaplasma är en bakteriell infektion som kan ge akuta symtom som:

 • Feber
 • Trötthet
 • Hängighet
 • Dålig aptit
 • Mag- och tarmstörningar
 • Smärta eller ömhet
 • Brist på blodplättar (för att se det behövs blodprov)

Katter återhämtar sig oftast mycket fort när man behandlat Anaplasma.

Diagnos och behandling

Misstänker du att din katt har en fästingburen sjukdom så åk direkt till din veterinär. Veterinären tar prover och försöker även utesluta att din katt inte har någon annan sjukdom som kan ge liknande symtom. För att behandla fästingburna sjukdomar ges antibiotika. På grund av rådande antibiotikaresistens är veterinärer idag försiktiga att behandla djur med antibiotika om de inte är helt säkra på att de har rätt diagnos.

Undvik fästingar med förebyggande åtgärder

Det finns flera sätt att förebygga fästingangrepp. Att gå igenom pälsen på din katt varje dag är förstås det allra bästa. Men det finns även medel i olika form som kan hjälpa till att förebygga:

 • Fästinghalsband
  Ett halsband som sprider en doft som fästingar och andra bitande små insekter ogillar.
 • Fästingmedel
  Ett giftfritt pulver som du strör över eller blandar i kattens mat.
 • Fästingtabletter
  Tabletter som rekommenderas av experter och djurägare

Kom ihåg att du inte ska använda fästingmedel, tabletter eller halsband till kattunge. Se därför till att alltid ha en bra fästingplockare till hands.

Din veterinär kan också ge dig information om veterinärmedicinska preparat mot fästingar.

Informationen i denna text är framtagen och skriven tillsammans med Vettris. Läs mer om Vettris på www.vettris.se. Produkterna i texten är tips från Arken Zoo.

Och du, kom ihåg att njuta av vår och sommar tillsammans med din lurviga vän!

Fästing Katt

 

Back to top