Fästingtips för katt!

fästingtips katt

Nu närmar sig vår och sommartid, vilket oftast är riktigt härligt. Vi och våra husdjur vistas automatiskt mer ute under denna tid, exempelvis i våra härliga trädgårdar eller i en mysig skog. Dock innebär denna tid på året att även fästingarna gärna kommer fram och är som mest aktiva.

Fästingar är ett litet djur som är släkt med kvalster och spindlar och som trivs allra bäst i skuggiga och lite fuktiga områden t.ex. lövskog.

De flesta känner till riskerna med fästingar men man ska också komma ihåg att det ska mycket till för att drabbas av en sjukdom. De flesta fästingar bär inte på någon smitta. Dessutom behöver din hund/katt inte bli sjuk även om den blivit smittad.

Hittar du en fästing på din hund eller katt är det viktigt att ta bort den så fort som möjligt. Gör det till en vana att alltid undersöka hunden eller katten regelbundet under fästingsäsongen.


FÄSTINGAR

Fästingar är normalt sett som mest aktiva när det är 5-7 plusgrader eller varmare, detta innebär att i delar av landet kan det finnas fästingar året runt, medan i andra delar så är fästingarna som mest aktiva mellan mars-oktober.

Fästingen har fyra stadier i sin utveckling och utvecklingsfaserna kräver att den suger blod för att bli fullvuxen. Fästingar har många värddjur och kräver därför inte någon särskild art för att överleva. Eftersom hundar är olika nyfikna när de är ute är risken för fästingar olika stor beroende på hur mycket hunden vistas i skog och mark.

Vissa år, när vädret är gynnsamt och det finns mycket fästingar, då kan nästan alla få fästingar. Fästingar suger sig fast i huden med sina taggiga sugorgan och injicerar samtidigt ett bedövningsmedel, sedan sitter de där i 3-14 dagar och suger blod och kan bli 200 gånger större än den var innan. Medan den suger i sig blodet överförs dess saliv in i hundens kropp och det är det som kan orsaka sjukdomar.

Det finns fästingar som bär på smittsamma sjukdomar, men det är långt ifrån alla fästingar som är smittbärare och även om de är smittbärare, så är det inte säkert att de smittar hunden eller katten.

 

SYMTOM OCH SJUKDOM

Men självklart finns det en risk och om hunden eller katten blir smittad kan det vara allvarligt. De sjukdomar din hund kan få är främst Borrelios och en infektion som heter Anaplasmos. TBE som är en virussjukdom är dock väldigt ovanligt bland hundar. Katt kan insjukna i Anaplasmos och Borrelios kan identifieras hos katt, men man har inga inrapporterade fall där katt insjuknat i det.

Anaplasma

En bakteriell infektion som kan ge akuta symtom som:

 •          Feber
 •          Trötthet
 •          Hängighet
 •          Dålig aptit
 •          Mag- och tarmstörningar,
 •          Smärta eller ömhet
 •          Brist på blodplättar (för att se det behövs blodprov).

För att överföra smittan måste fästingen ha sugit blod minst ett dygn. Även om din hund får smittan behöver den inte blir sjuk men hunden kan också bli dålig ifall den blivit smittad. Det tar ungefär 1-2 veckor från att hunden blivit biten tills den visar symtom. Hundar återhämtar sig oftast mycket fort när man behandlat Anaplasma.

Borrelia

Sjukdomen Borellios är ovanlig hos hundar i Sverige. Därför bör man i första hand försöka utesluta andra tänkbara orsaker till hundens symtom. Antikroppar mot borreliabakterier kan förekomma hos fullt friska hundar och innebär endast att hunden varit i kontakt med infektionsämnet. 

Borellios orsakas av en bakterie som finns i fästingens tarmar. För att kunna infektera hunden måste fästingen suga blod i minst ett dygn. Det tar två till fem månader innan sjukdomen uppträder. De allra flesta hundar blir inte sjuka även om en fästing överfört smitta på dem.

Symtom för Borrelia är:

 •          Nedsatt allmäntillstånd
 •          Feber
 •          Trötthet
 •          Ömma och stela leder
 •          Hälta som ibland förflyttar sig mellan olika ben, så kallad vandrande hälta.

Eksem

Fästingbett kan, precis som andra småsår i huden, utlösa fukteksem som också kallas hotpots och ger kladdig hud och päls, samt smärta.

 

FÖREBYGGANDE

Att gå igenom pälsen på hunden/katten och ta bort alla fästingar varje dag är förstås det allra bästa men det finns även läkemedel i olika varianter.

 •          Fästinghalsband. Det finns numera ett par olika alternativ, varav det ena kan användas till både hundar och katter och varar i åtta månader. Detta skydd oskadliggör fästingarna innan de hinner bita och suga blod från ditt husdjur med de risker och obehag det innebär. På så sätt skyddar man även familjens tvåbenta medlemmar mot fästingbett.
 •          Droppar. Man droppar dem på huden med olika intervall.
 •          Tabletter. Du kan ge hunden tabletter som i de flesta fall gör att fästingarna dör när de sätter sig fast på hunden. Tabletten räcker i 12v. Finns ännu ej till katt.

En god ide är även att investera i en bra fästingplockare.

Om du har en trädgård kan du försöka göra den så otrevlig som möjligt för fästingar så blir den desto trevligare för din hund och dig! Klipp ofta gräset och håll buskar och häckar trimmade.

Denna text är framtagen och skriven tillsammans med Vettris.  Läs mer om Vettris på www.vettris.se

Back to top