Hundens hälsa: Lös i magen

Hundar blir ofta lösa i magen, det kan vara allt från lite lös avföring till kraftig diarré. Det är i de allra flesta fall inte farligt men ibland kan det röra sig om allvarliga tillstånd som kräver intensivvård.

Varför blir hunden lös i magen?

Som hundägare är man van vid att hunden luktar och äter på mycket. Många har varit med om att hunden äter sin egen eller andra hundars avföring (koprofagi). Oftast klarar hundens mage av denna typ av udda kost men ibland rubbas balansen i tarmfloran av något olämpligt som hunden stoppat i sig och hunden blir lös i magen. Foderbyte skapar ofta lös mage eftersom det nya fodret kan innehålla ämnen som tarmen inte är van att bryta ned.

Ovanstående orsaker till lös mage eller diarré brukar inte leda till något längre sjukdomsförlopp eller risk för hundens hälsa. Tyvärr finns det andra mer allvarliga orsaker till att hunden blir lös i magen och det krävs ofta veterinärbesök för att fastställa orsaken i dessa sammanhang. Det kan röra sig om virus som till exempel salmonella, cancer i tarmar eller andra allvarligare sjukdomar som ger diarrésymptom. Dessa allvarliga orsaker är dock mindre vanliga.

Besöka veterinär?

Verkar hunden inte sjuk eller må dåligt i övrigt så klarar man sig som regel utan veterinärbesök. Eftersom valpar är känsliga och snabbt kan bli dåliga bör du som försiktighetsåtgärd kontakta veterinär om din valp är yngre än ett halvår. Var uppmärksam på avföringen, finns det blod i avföringen bör du kontakta veterinär. Likaså om hunden inte blir bättre efter 3-4 dagar av din egen behandling.

Behandla

Om du inte går till veterinären måste du själv behandla hunden. Samma regel om skonsam kost för människor vid lös mage gäller för hundar. Maten till hunden ska vara lättsmält. Enklast är att köpa speciellt dietfoder för att säkerställa att hunden får den näring den behöver i ett lättsmält format. Ett bra foder som du hittar hos oss är Purenatural. Man kan också koka ris och ge tillsammans med lite kokt kyckling eller kokt vit fisk.

Denna kost ska ges i små portioner, 5 eller fler gånger per dag så att tarmen inte behöver jobba så mycket åt gången. Märker du att hunden blir bättre och att diarrén minskar så går du successivt över till normalt antal utfodringar, låt denna övergångsperiod ta ca 5-7 dagar. Därefter börjar du successivt att blanda i hundens ordinarie foder till dess att hunden bara äter detta, denna övergångsperiod bör också ta ca 5-7 dagar. Använder du speciellt dietfoder kan du låta hunden äta detta till dess att det tar slut. Glöm inte att hunden ska ha tillgång till vatten under hela tiden.

Det underlättar ofta om man tillför hunden nyttiga bakterier.En sådan produkt är ZooLac som innehåller olika bakterier som balanserar tarmfloran. Därmed påskyndar ZooLac hundens tillfrisknande.

>>Alla produkter för att behandla diarré och lös mage hittar du här

Om hunden är lös i magen och dessutom kräks så bör du avvakta med att ge någon mat alls till dess att kräkningarna slutar. Låt det gå upp till ett dygn innan du ger mat enligt beskrivningen ovan. För att vara extra försiktig kan du också portionerna ut vatten eftersom det annars är lätt hänt att hunden kräks på grund av för hastigt vätskeintag. Ge vatten i små doser (ca 1-2cl åt gången beroende på storlek på hunden). Se till att hunden får tillräcklig med vätska, ett bra riktmärke för ett dygns vätskebehov är 0,7 deciliter vatten per kilo kroppsvikt.

Om hunden inte slutar kräkas efter ett dygn bör du kontakta veterinär.

Förebygga

Om hunden har en välfungerande tarmflora minskar risken att den blir lös i magen. Hundens foder har stor påverkan på hundens välbefinnande, inte minst gällande mag- och tarmsystemet. Ett foder med rätt näring och en bra balans av fiber ger en friskare hund med tåligare tarmflora, fråga oss om foder, vi hjälper dig gärna.

I övrigt är det bra att hålla koll på vad din hund äter när ni tar era promenader. Att hunden äter på till exempel döda djur den hittar kanske upplevs som otrevligt, dessutom kan det orsaka diarré vilket både är besvärligt för hunden liksom för dig som ägare.

  • Goda råd
  • Hundens hälsa: Lös i magen
  •