Vandring i vårt avlånga land!

På med ryggsäcken, koppla hunden och ge er ut i naturen. Sugen på en riktigt lång promenad? Här får du tips för vad du ska tänka på när du vandrar med hund.

Innan ni ger er ut på långvandring kan det vara smart att börja med kortare promenader, ni behöver inte riva av hela Kungsleden direkt. Mindre dagsutflykter är supermysigt och det finns massor av fina turer att gå i vårt avlånga land.


Ut och vandra med hunden

Hur långt är det rimligt att gå?

En promenad i terräng kräver mer av både dig och hunden än en stadspromenad. Om ni är vana att promenera på plan mark så kom ihåg att det går betydligt långsammare att ta sig fram i terräng.

  • 5-15 km brukar vara lagom för en dagstur
  • Ta hänsyn till din hunds ålder och skick när du väljer rutt
  • En tur på 10 km i krävande terräng med pauser tar ungefär en halv dag
  • Kom ihåg att dricka vatten, beundra naturen och vila emellanåt

Packa picknick

Kom ihåg proviant – till både dig och vovven. Att vandra i naturen tar på krafterna och då behöver energidepåerna fyllas på. Du måste inte ta med mat till hunden om ni inte är borta hela dagen, men energirikt snacks gör att den orkar desto mer. Och återigen: vatten! Kom ihåg vatten. Till både dig och hunden. Är din hund dålig på att dricka? Testa att smaksätta med energidryck, det brukar få de mest kräsna hundar att dricka mer.

Vatten till hunden

Håll er varma

Ju längre hösten lider, desto kallare blir det. När temperaturen börjar krypa under 10 grader, eller när det blåser ordentligt är det inte bara smart, utan nödvändigt, att packa varma kläder till både dig och hunden. Ta även med sittunderlag så att ni håller er varma om baken när ni stannar för paus. Vissa arktiska raser gillar kyla och tål när det biter i kinden, men många hundar fryser, precis som vi människor. Vinden kyler lätt musklerna så en vindtät jacka är att föredra. Kolla in hundkläder och -skor här.

Vett och etikett på vandringen

Längs vandringsleder finns det ofta skärmskydd och stugor där det passar bra att stanna för paus. Tänk på att människor har första tjing. De flesta vandrare accepterar husdjur, men vi måste komma ihåg att vissa är rädda eller kanske allergiska. Visa hänsyn och flytta dig om du behöver.

Risker i naturen

För det mesta är det lugnt och fridfullt i vår svenska natur. Men det är alltid bra att vara förberedd om olyckan skulle vara framme.

  • Här kan du läsa om hur du ska agera om hunden får värmeslag eller blir biten av orm eller insekt.
  • Ha närmaste jour-veterinärs nummer till hands.
  • Ha hunden i koppel om den har för vana att springa ifrån dig. Med flexikoppel har du kontroll över hunden samtidigt som den känner sig fri i den långa linan.

Naturreservat och nationalparker – koppel eller inte?

Nationalparker och naturreservat har ofta ljuvliga promenadstråk, men håll koll på reglerna! I vissa nationalparker gäller absolut kopplingstvång, i andra nationalparker är det helt förbjudet att ha hund. Hos Naturvårdsverket kan du läsa vad som gäller dit du tänkt åka. I de flesta naturreservat gäller kopplingstvång, oftast sitter en informationsskylt vid entrén som talar om vad som gäller. Vill du ha koll innan du åker? Hör av dig till aktuell länsstyrelse eller kommun.

Dags att sova över i naturen?

När ni gjort några dagsturer och känner er varma i kläderna kan ni testa att sova i naturen, som riktiga vandrare. Första natten är spännande, både för dig och hunden. Var beredd på att din vän kanske har lite svårt att komma till ro till en början. Men hundar vänjer sig snabbt vid nattens ljud.

Tält, skärmskydd eller stuga - hur bor man bäst med hund?

Sugna på att tälta? Se till att ni har ett vattentätt tält. På campingplatser och mindre utsatta miljöer kan det räcka med vattenpelare 1500-2000, medan vattenpelare 3000 är att rekommendera om ni ska tälta på fjället. I och med att andra vandrare kan vara hundrädda eller allergiker är det bra om ni inte är beroende av skärmskydd och stugor. Många hundar trivs i tält, där slipper de mygg och får lite värme. Välj själv om ni vill sova tillsammans eller om du låter hunden sova i förtältet. Se bara till att den håller sig varm.

Egen ryggsäck till hunden?

När ni går längre vandringar kan hunden ha sin egen ryggsäck. Då kan den hjälpa till och bära sin egen mat. Tänk på:

  • Ryggsäcken ska sitta bekvämt och inte begränsa hundens rörelser
  • Öva genom att gå kortare turer med ryggsäck innan ni ger er ut på långvandring
  • Packa inte för tungt, hunden får inte bära mer än den klarar

Kolla in olika hundväskor här.

Obs! En lång vandring med ryggsäck kan belasta hundens muskler. Var uppmärksam.

Skydda tassarna med skor

Om vandringen varar i flera dagar och ni promenerar flera mil kan hundens tassar behöva lite omsorg. Framför allt i stenig och grusig terräng och i frostig snö eller is. Även ett snällt underlag kan bli jobbigt för trampdynorna efter många mil. För att se till att tassarna mår bra så satsa på:

Vid varje paus kan du passa på att kolla hundens klor, trampdynor och mellan tårna. Om du hittar rodnader, sten eller något som inte ser bra ut så se till att tassarna är rena och torra och sätt en sko på varje fot. På kvällen kan det vara skönt att smörja med lite tassalva. Kom ihåg att träna vovven att gå i skor i god tid innan vandringen.

Vandra med hund

Vad blir det för mat? 

Se till att ta med samma mat som din vovve är van vid. Ni vill inte att vandringen slutar i diarré. Det kan vara bra att öka den dagliga matransonen något, eftersom ni rör på er mer än vanligt. Packa även ner ett tuggben eller två till hunden, det uppskattas. 

Färskfoder

Äter din hund våt- eller färskfoder? Lugn! Det går bra att ta med på vandring. Fryst färskfoder håller ett par dagar inpackat i tidningspapper. De flesta våtfoder klarar sig utmärkt i rumstemperatur så länge de är oöppnade. Det går även blöta upp torrfoder med lite vatten för att göra det lite smaskigare. Om ni planerar att ge hunden annorlunda mat på vandringen än vad den är van vid, så börja redan innan ni åker så att magen får tid att vänja sig.

Pssst… när ni går längre turer kan du packa ner lite Avital Flora i första hjälpen-väskan. Det hjälper om tarmarna blir irriterade.

Börja packa – äventyret väntar!

Att vandra tillsammans med sin bästa vän är en upplevelse utöver det vanliga. I naturen kommer ni att fördjupa er relation och komma närmare varandra. Ha en härlig tur!

Vandra med hund

 

Back to top