Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Hundtrimning - hundtrimmaren Sanna berättar!

Som djurägare kan man göra mycket av trimningen själv. Om kunskaperna fattas finns det kunniga människor runt om i samhället som kan hjälpa till med råd till en nybliven djurägare. Ibland finns de i den lokala djuraffären, ledarna på brukshundsklubben eller uppfödaren. Det är en hel djungel för en förstagångs-djurägare att välja rätt verktyg, material och samtidigt ha tid över för aktiviteter, jobb och aktivering av djur och familj. Här berättar hundtrimmaren Sanna mer om vad som är bra att tänka på gällande trimning av hundars päls!

Som nybliven hundägare är det inte lätt att förutse hur mycket pälsvård din lilla valp kommer att kräva. Även mer erfarna djurägare kan finna tiden begränsad för vardagspälsvården. I nedan artikel delar Sanna med sig av sin vardag som hundtrimmare och ger värdefulla tips till dig som sköter din hunds päls på egen hand!

Mitt liv som hundtrimmare - från kloklippning till trimning

Mitt namn är Sanna och har jobbat med pälsvård så länge jag kan minnas. Grannarnas terriers föll offer för mina tidiga trimningsförsök, dock har mina föräldrar en bekant som under de senaste 40 åren jobbat som egenföretagare i Malmö som hundtrimmare. Jag har tidigt blivit stöttad och uppmuntrad i min utveckling och det är tack vare henne jag idag tar emot alla hundraser, blandraser, katter och kaniner för vardagstrimning efter rasstandard eller efter egna önskemål. Jag trimmar även många hundar inför utställning och tävling. För att nämna något så har jag 12 års erfarenhet av trimning på hög och lågbenta terrier till utställning och min favoritras att klippa är pudeln. Att skapa en frisyr är som att skulptera, man blir ett med djuret, får mysa lite extra och belöningen blir ett snyggt, rent och stolt djur med nöjda och glada ägare! Som trimmare får man även ha stor kunskap i anatomi för att hitta balansen i skapandet, god raskännedom och erfarenheter samt en stor portion humor!

Lite pill i taget

Som småbarnsfamilj eller som ensamstående kan det ibland vara svårt att hinna med pälsvården och trimningen och många väljer att avsätta många timmar under en dag för att göra hunden knutfri. Mitt tips är att ta lite varje kväll för att göra pälsvården mindre krävande. Utnyttja tillfällena framför tv med karda och kam och placera hunden på sidan i soffan eller i knät. Vissa långhårsraser med tjock, lång och tät päls såsom Cocker Spaniel, Bearded Collie eller Shih Tzu kräver en hel del pälsvård, gör det till en rutin och ta in pälsvården i kvällsmyset.

Rena och fina tassar i vinter

Har du en hund med mycket päls mellan trampdynorna är det bra att emellanåt klippa ur pälsen där för att förhindra illaluktande och obehaglig svampbildning. Om du har du klippt ut tassarna är det mycket lättare att hålla rent och torrt, hunden drar in mindre smuts och det fastnar mindre uttorkande vägsalt runt trampdynorna. Passa gärna på att även smörja in tassarna med en återfuktande tassalva för att undvika uttorkning och sprickor.

Det ska vara kul att ha djur, inte något som ska vara betungande och irriterande. Känner du att tiden och intresset inte finns där är det bättre att lämna iväg djuret till oss i butiken för att på mindre tid och med färre konflikter få ett nöjd och välvårdat djur tillbaka och då kan ni istället fokusera på mys och umgänge! 

Det får lov att ta tid vid kloklippning

Vid kloklippning stöter många personer på problem. Är man stressad, på dåligt humör eller tidspressad gör inte saken bättre, hunden märker detta. Klipp bara klorna när hunden är lugn och avslappnad.  Gör detta till en rutin någon gång i veckan, placera hunden på utvalt ställe och mys, använd er av en extern belöning som består av en godishög, väl synlig för hunden, godishögen plockar du från varje gång hunden gör rätt ifrån sig. Gå igenom hunden, kolla öron, tänder, hud/päls, tassar, klipp klorna på en tass, skapa samvaro, mys, belöna och fortsätt sedan klippa nästa tass. Vilken hund vill inte klippa klorna då? Det får lov att ta tid vid kloklippningen. Avsluta med att hunden får äta upp godishögen.

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?