Träna valpen rumsren

Valpen rumsrenAtt få sin valp rumsren är givetvis av största vikt och det enda som krävs är i princip tid och dedikation. Normalt tar det ungefär åtta till tio månader för att en valp ska bli helt rumsren, men ju mer ihärdig och disciplinerad du som tränare är desto snabbare går det.

Några regler som du ska ha i åtanke när du tränar valpen rumsren:


• Blir inte arg och skrik på din valp om den kissar eller bajsar inne i början. Valpen förstår inte än att det är fel, och kommer bli stressad av din ilska vilket kan påverka träningen i fel riktning.
• Tryck absolut inte ner din valps nos i dess exkrementer. Detta är en teknik som inte är det minsta effektiv och enbart ska ses som djurplågeri.
• Bli inte orolig eller panikslagen om träningen tar längre tid än du förutsett, alla valpar är olika, för vissa går det snabbt och för vissa lite långsammare.

Några tidsregler som också är bra att ha i åtanke är:


• Valpen behöver ofta kissa direkt efter lek och likaså direkt efter att den har vaknat
• Valpen behöver bajsa ungefär en kvart eller tjugo minuter efter att den ätit

När du tränar valpen bör du vara konsekvent och alltid rasta den på samma plats. Valpen kommer snabbare att förstå vad som är på gång när ni gått till platsen ett par gånger. Platsen ska vara nära din bostad och lugn, detta för att minimera risken att valpen blir distraherad. Blir den distraherad kan den glömma orsaken till varför ni är där.

När ni befinner er på rastplatsen bör valpen vara lös och få god tid på sig. Som ägare och tränare bör du ha en mycket neutral inställning och ha ett stilla kroppsspråk, antingen sitter du ner eller står väldigt stilla. Först efter att valpen har kissat eller bajsat ger du den uppmärksamhet och beröm för att sedan direkt gå tillbaka till bostaden.

Om du vill öka chanserna att valpen kissar ute direkt efter att den vaknat kan du helt enkelt bära ut den. Så fort den slår upp ögonen tar du den i famnen och bär ut den till rastplatsen. När valpen befinner sig i din famn är risken att den kissar i princip obefintlig, den vill röra på sig och vara självständig. Under natten är det en god idé att ställa klockan med ett par timmars mellanrum för att rasta valpen. Att du är dedikerad till träningen även nattetid har stor inverkan på slutresultatet och inom kort sover valpen hela natten igenom. 

Självklart kommer valpen att råka kissa eller bajsa inomhus under träningen av rumsrenhet. Detta är något att räkna med och du ska inte bli orolig och tro att träningen inte fungerar, bara fortsätta som vanligt och låt det ta den tid det tar. Var konsekvent, envis och ihärdig och du kommer att lyckas!

Back to top