På ålderns höst

Man brukar säg att hundar och katter blir seniorer vid omkring 7 års ålder. Då kan du börja märka olika ålderstecken hos din fyrfota vän. Hunden kanske inte lystrar lika bra när du kallar på den och katten kanske ser lite sämre. Vissa djur blir stelare i kroppen, lite tröttare än vanligt och en del blir till och med gråa om nosen. Inte helt olika oss människor med andra ord.

Du kan lätt hjälpa ditt husdjur när det börjar bli äldre. Enkla grejer som att byta mat och göra det lättare att hoppa upp i bilen eller soffan underlättar mycket för en senior. Dessutom är kärlek en krydda som går att leva länge på!

hjälp en gammal hund

Nedsatt syn

Att se sämre är vanligt hos både hundar och katter när de blir äldre. De flesta djur klarar det bra men du kan underlätta deras liv genom att anpassa hemmet bara litegrann:

  • Möblera inte om för ofta. En synnedsatt katt eller hund lär sig snabbt att navigera sig runt i hemmet med andra sinnen än synen.
  • Lägg en speciell matta vid ytterdörren. Då lär sig hunden eller katten att känna var dörren finns även om de inte ser.

Djur som ser dåligt kan få olika typer av starr. Märker du att din hund eller katt har problem med ögonen – sök hjälp hos en veterinär med bra ögonkunskaper. Ögonsjukdomar som inte behandlas blir snabbt allvarliga och gör ofta ont.

Stela leder

Artros och stela leder hör till vanliga åldersåkommor, då kan det vara bra att byta foder till ett som främjar ledhälsan. Vissa djur kan även må bra av kosttillskott med exempelvis glukosamin, Avital har ett antal produkter som är värda att kolla in. För hundar som börjar få svårt att gå långa promenader, springa i trappor, hoppa upp i bilen eller till och med resa sig efter vila finns det bra rehabilitering – vattentrask, laser och massage kan göra en stel vovve både piggare och fräschare.

Märker du att din hund eller katt börjar bli stel? Boka en tid hos veterinären för en undersökning, det kan vara så att den har ont och behöver medicin.

Hormonella besvär

Ett annat tecken på åldrande är hormonella besvär. Vissa organ börjar producera för mycket hormon, andra för lite. Framför allt katter kan få problem med sköldkörteln. Tecken på detta är att katten går ner mycket i vikt fastän den äter stora mängder mat. Den ser ofta lite tovig och blank ut i pälsen, jamar mycket, är allmänt orolig och kan till och med bli lite aggressiv. Hos veterinären gör man en allmän klinisk undersökning och tar blodprov för att kolla sköldkörtelvärdet. Är värdena för höga får ni hjälp att behandla sjukdomen.

gammal hund

Allt syns inte utanpå

En grå nos och stela leder är lätta sätt att se att din vän börjar bli lite gammal, men desto svårare är att se vad som pågår inuti kroppen. Planera in ett tillfälle per år då ni går till veterinären och gör en seniorundersökning. Då gör veterinären en allmän undersökning, böjer och klämmer lite extra på leder och rygg och tar blodprov för att se hur bland annat lever och njurar mår. Det är alltid bäst att upptäcka i god tid om något organ börjar fungera sämre, då finns hjälp för att hålla problemen i schack.

Njut av er tid tillsammans

Många är vi som tittar på våra fyrfota vänner och minns tillbaka till tiden då de var valpar eller kattungar. Tiden går undan, så passa på att njuta av din vän även på ålderns höst. Njut av varandra er kärlek. Ålder är trots allt bara en siffra.

Informationen i denna text är framtagen och skriven tillsammans med Vettris. Läs mer om Vettris på vettris.se. Produkterna i texten är tips från Arken Zoo.

senior

Back to top