Sommarvärme!

 

Sommaren är en härlig tid fylld med äventyr och långa sköna dagar i solen. Värmen och solen innebär dock även att risken för värmeslag och brännskador ökar hos våra fyrbenta vänner. Hundar och katter är mycket känsligare för värme än vad människor är, vilket är viktigt att tänka på under de varma sommarmånaderna.

I denna artikel har vi samlat bra och viktig information om hur värme påverkar hundar och katter, hur du kan förebygga värmeslag och vad du kan göra om ditt djur drabbas.

 

 

HUND

Hundar kan inte svettas och på så vis sänka sin kroppstemperatur; de kan enbart flämta med munnen öppen för att kyla ner sig. Munnen som ska ge svalka är liten i förhållande till den upphettade kroppen, vilket orsakar stor risk för överhettning.

Värmeslag

De vanligaste orsakerna till värmeslag hos hund är vistelse i fordon under varma dagar, och på varma soliga platser så som utställningar, badstränder, altaner och liknande.

Varje år dör hundar som lämnats i varma bilar! Temperaturen i en bil stiger inom några minuter snabbt till uppåt +50 grader om det är sol ute. Att lämna bilfönstren på glänt ger inte tillräcklig ventilation för att sänka temperaturen i bilen. Grundregeln är först och främst att aldrig lämna ett djur i bilen på sommaren,  inte ens om den står i skugga – solen rör sig och även en skuggig plats blir snabbt för varm!

Om du ser en hund  som lämnats i en bil, och som verkar riskera att drabbas av värmeslag, kan du ringa 112 för att få hjälp. Symptom på värmeslag är forcerad andning, salivering, oro, vinglig gång och, till slut, kollaps.

Vad kan man göra om hunden fått värmeslag?

Hundar har normalt sett en kroppstemperatur på +38-39 grader. Stiger temperaturen över det, är det viktigt att sänka kroppstemperaturen så snabbt som möjligt. Om hunden är så pass påverkad att den inte kan stå, fördubblar du dess chanser att överleva om du själv påbörjar behandlingen innan du tar den till veterinär. En fuktig trasa om huvudet räcker inte!  Blöt hela kroppen med kranvatten, antingen hinkvis eller med vattenslang. Så här behandlar du en hund som fått värmeslag:

  • Se till att hunden får skugga. Ventilation (blåst) är viktigt.
  • Doppa hunden i öppet vatten, exempelvis i en damm, pool eller ett dike; använd vad som finns till hands. Kör sedan med alla fönster öppna samt bilens ventilation på full fart, alternativt AC:n på maximal kylning, och med hundens mun vid luftintaget.
  • Trubbnosiga hundar har trånga andningsvägar och kan få svår andnöd utan att behöva vara överhettade. Vid minsta tecken på andningsproblem måste veterinär kontaktas omgående.

Tips – så förebygger du värmeslag

  • Tänk på att inte motionera hunden under varma sommardagar, särskilt inte genom cykelturer på asfalterade vägar. Vägbanan blir mycket het i solen, vilket gör att hunden värms upp både underifrån och uppifrån. Bästa tiden att träna på sommaren är tidigt på morgonen. Tänk på att även den mest vältränade hunden kan drabbas av värmeslag. Chansa inte!
  • Ha alltid vatten med dig till hunden.
  • Om ni spenderar tid i solen, tänk på att alltid erbjuda en skuggig plats till din hund.
  • Ta det extra lugnt med hundpromenader under riktigt varma dagar och undvik promenader mitt på dagen när temperaturen är som högst.
  • Vid fysisk aktivitet under varma dagar kan hundens temperatur hållas nere genom svalkande bad eller dusch med till exempel vattenslang då och då. Det dunstande vattnet fungerar effektivt som naturlig avkylning.
  • I din djurbutik finns speciella kylvästar som kan hjälpa till att hålla nere din hunds kroppstemperatur då det är varmt ute.

 

KATT

Katter har lika svårt som hundar att reglera sin kroppstemperatur, och även de kan lätt drabbas av värmeslag och uttorkning. Katter har också tunn päls på sina öron, vilket kan resultera i brännskador av solen. Nedan följer några saker man kan tänka på för att hjälpa sin katt att undvika problem:

Brännskador

Helt vita katter eller katter med vita öron och ansikten är särskilt mottagliga för solbränna. På vita partier kan man applicera solkräm med hög solskyddsfaktor som skyddar mot solens strålar när de är som starkast. Man kan även hålla katten inomhus under dagtid.

Uttorkning

Ställ ut flera vattenskålar så att katten ges fler möjligheter att dricka. Vissa katter kan dricka mindre när vädret är varmt, du kan då uppmuntra katten att dricka genom att lägga en iskub i skålen och genom att ständigt hålla vattnet friskt och nytt.

Värmeslag

När det är väldigt varmt ute kan du hjälpa din katt att undvika värmeslag genom att hålla den inomhus i ett svalt rum. Det kan också hjälpa att klappa katten med en fuktig handduk, eller genom att sänka ned kattens tassar i en balja med kallt vatten och lägga en kall kompress under hakan på den. För att kyla ner liggplatsen kan du prova att lägga en påse med exempelvis frysta ärtor i en handduk och lägga det kalla paketet i kattens bädd. Ärtorna följer kattens kropp och hjälper till att kyla ner katten.

Katter uppvisar samma symptom som hundar vid överhettning, så som forcerad andning, oro, vinglighet och kollaps. Även trubbnosiga katter kan få andningsproblem och måste i så fall omgående tas in till en veterinärmottagning. Vid tecken på överhettning kan samma behandlingsstrategier sättas in som beskrivet för hund, under tiden som veterinär kontaktas omgående.

 

Så njut av sommaren tillsammans, men tänk på att värme är farligare än kyla för våra hundar och katter. Erbjud dem vatten, skugga och svalka – då blir de glada!

 

Denna text är framtagen och skriven tillsammans med Vettris.  Läs mer om Vettris på www.vettris.se

Back to top