Att resa utomlands med husdjur

Hund

Går du i tankar att resa utomlands och gärna vill ha med din kära fyrbenta familjemedlem på resan? Då är du inte ensam. Idag är det allt vanligare att man reser med sina husdjur. Dock finns det en del punkter man som djurägare bör tänka på och att ha i åtanke innan man kan resa. Det är du som djurägare som är ansvarig att ta reda på vilka regler som gäller i det land du planerar att resa till och ser till att de är uppfyllda innan resans avgång. Var därför påläst för att undvika så många hinder som möjligt.Här har vi samlat bra information och checklistor som vi vill dela med oss av.

Varje land tillämpar olika in- och utförselsregler och de är till för att ditt husdjur ska må så bra som möjligt då den följer med på resan. På Jordbruksverkets hemsida finns alla lagar, regler, krav, rekommendationer och information om in- och utförsel av djur som du kan tänkas behöva veta om. Vi rekommenderar att du går in där och läser. Det är även bra om du ordnar skriftlig information från landets veterinärmyndighet och går igenom den tillsammans med din veterinär här hemma innan avresa. För EU-länderna finns en lista över veterinärmyndigheterna i respektive land på Jordbruksverkets hemsida.

Sedan kravet på karantän efter resor till andra EU- och EFTA-länder avskaffades, är det nu lättare att ta med sig hunden på utlandsresor. Att resa med hund kräver ändå en hel del planering och åtgärder. Krav ställs vid både införsel till andra länder och vid hemkomst, på bland annat avmaskning, vaccination och ID-märkning. Det gäller att vara ute i god tid och att vara villig att ta på sig kostnaderna för de nödvändiga förebyggande åtgärderna.

Det finns allvarliga sjukdomar och parasiter i andra länder i Europa som inte finns i Sverige och det är oerhört angeläget att dessa sjukdomar inte förs in i Sverige.

Kraven på ID-märkning och rabiesvaccination kvarstår fortfarande, medan kraven på vaccination mot valpsjuka och leptospiros försvunnit. Jordbruksverket rekommenderar starkt att dessa vaccinationer görs i alla fall, för att förhindra att sjukdomarna förs in i Sverige.

 

Checklista inför utlandsresan:

 • Hunden skall vara ID-märkt med mikrochip av ISO-standard. Om du använder annat chip måste du själv föra med dig en avläsare för ID-kontroll vid gränspassagen. Om djuret har en tatuering utförd före den 3 juli 2011 och har ett pass eller veterinärintyg för införsel där datumet för tatueringen framgår behöver inte märkas om
 • Hunden ska vara vaccinerad mot rabies
 • Hunden ska ha ett personligt pass med intyg om rabiesvaccination. Tänk på att vara ute i god tid, man måste rabiesvaccinernas minst 21 dagar innan planerad resa.
 • Försäkra ditt djur innan avresa. Veterinärvården kan variera från land till land.

EU-pass

För resande mellan EU-länderna krävs det att hunden/katten har ett EU-pass. I detta pass ska det framgå:

 • Djurets ID-nummer
 • Intyg på de vaccinationer som krävs.

Du kan alltid boka en tid hos en veterinärklinik för att få hjälp med detta. Exempel på en veterinärklinik är Vettris

Se upp för när ni är utomlands:

 • Rått kött och lokalt producerade grisöron och tuggben, som kan sprida falsk rabies och salmonella
 • Opastöriserad mjölk och mjölkprodukter som kan sprida tuberkulos
 • Slem från sniglar (hjärt- och lungparasiter använder snigeln som mellanvärd)
 • Pinjelarver (giftet på larverna kan orsaka kallbrand i hundens tunga)
 • Bad i pölar och diken (där finns ofta leptospirabakterier)
 • Fästingar är farligare ju längre söderut i Europa du kommer och som sprider allvarliga sjukdomar och parasiter som inte finns i Sverige. Använd fästingavstötande halsband eller medel.

Goda råd när ni är på plats:

 • Foder och vatten: Utfodra gärna med samma foder som hemma för att slippa magproblem under resan. Beroende på land och dess vattenkvalitet är det rekommenderat att ge ditt djur flaskvatten.
 • Reseapotek: Det är alltid bra att ha ett litet apotek med sig även till sitt husdjur, såsom åksjuke-tabletter, fästingmedel, myggnät, vätskeersättning, receptfri medicin mot dålig mage och förband.

På SVAs hemsida hittar du mer information om att resa med hund. Statens Veterinärmedicinska Anstalt, telefon 018-67 40 00, eller www.sva.se ger också upplysningar om sjukdomar och parasiter i utlandet, samt införselregler.

Det går också bra att kontakta Jordbruksverkets smittskyddsenhet på telefon 036-15 50 00 eller gå in på Jordbruksverkets hemsida.

Sjukdomar utomlands

Många allvarliga och smittsamma hundsjukdomar som inte finns i Sverige förekommer i olika utsträckning i övriga Europa. Risken för smittsamma sjukdomar varierar i olika regioner. Rådgör med din veterinär om vilka skyddsåtgärder som behövs för din hund i just det område hunden kommer att vistas i. Du kan också kontakta Jordbruksverkets smittskyddsenhet på telefon 036-15 50 00.

Här kan du läsa kort om några av de allvarliga och smittsamma sjukdomar som din hund kan drabbas av i övriga Europa.

Rabies: Rabies är en virussjukdom som också smittar människor s.k zoonos. Den angriper centrala nervsystemet (hjärna och ryggmärg) och ger ökad salivavsöndring, förlamning eller kramp i svalget, omotiverade raseriutbrott och överkänslighet för ljud och ljus.

Leptospiros: Leptospiros är en av de globalt vanligaste bakteriella infektionerna, som även smittar människor och som ger feber, blödningar i slemhinnorna och leverskador. Hundar som smittas och överlever blir oftast kronisk smittbärare själv. 3 juli 2004 avskaffades kravet på vaccination mot Leptospiros vid utlandsresa. Jordbruksverket rekommenderar dock fortfarande att man vaccinerar sin hund mot detta.

Valpsjuka, HCC och parvo: Valpsjuka är en luftvägsinfektion som orsakas av virus. Den ger rinnande ögon och nos, kräkningar, diarré och neurologiska symptom. Även HCC (smittsam leverinflammation) och parvovirus, ger upphov till allvarlig sjukdom och även dödsfall hos hund. Det är rekommenderat att alla hundar vaccineras mot valpsjuka, HCC och parvovirus som valpar och vid ca ett års ålder.

Leishmania: Leishmania är en mycket svårbotad och dödlig sjukdom som finns i länderna runt Medelhavet och Portugal som inte enbart smittar hundar utan även människor. Sjukdomen orsakas av en parasit som överförs av sandmyggor. Den lever i hundens vita blodkroppar och ger hårlösa och fjällande hudfläckar, febertoppar, svaghet i bakbenen, hudsår och avmagring. Man kan köpa ett receptfritt halsband som har en dokumenterad myggavstötande effekt. Halsbandet bör sättas på minst två veckor innan hunden kommer till riskområdet. Myggnät finns också.

Rävens bandmask och Hundens dvärgbandmask: Rävens bandmask, Echinococcus multilocularis, är en parasit som förekommer hos bland annat katt, hund och räv i många EU-länder. Den kan även via bär och svamp smitta människor och orsaka allvarliga leverskador och dödsfall. Hundens dvärgbandmask, Echinococcus granulosus, är också en farlig parasit som kan finnas i rått kött och slakteriprodukter i utlandet. Den kan även smitta från hund till människa och orsaka sjukdom. Det är viktigt att avmaska hunden med medel som är verksamt mot de båda bandmaskarna både före hemresan och efter hemkomsten.

 

Denna artikel är framtagen tillsammans med Vettris.

Back to top