Omtanke genom hela livet

omtanke-genom-livetHundar såsom människor går genom många olika faser i sina liv, från busiga små nyfikna valpar till intelligenta, omtänksamma vuxna till sävliga och försynta seniorer.

Som hundägare finns det mycket att tänka på för att din hund ska må så bra som möjligt. De flesta vet att en bra munhälsa och lagom vikt är viktigt för hundens välmående, men vad mer bör tänkas på?

 

Valpen och unghunden

När man skaffar valp finns det många saker att tänka på då det är en levande varelse som behöver mycket omsorg och uppfostran. När man får valpen är dess mentalitet ungefär som ett väldigt litet barns, även om hundars motorik är väl mycket bättre än en bebis. En valp behöver mycket tid för vila och sömn, alla nya och förvirrande intryck tar mycket energi som gör att valpen behöver en frizon där den kan få lugn och ro.

En hund som växer behöver mycket fysisk aktivitet, men ibland måste den begränsas, valpar vill gärna mer än vad deras kroppar egentligen klarar av. För mycket motion för en valp kan ge problem i framtiden och därför bör de till exempel inte tas med på långa drev i skogen.

Valpar är som små barn nyfikna och stoppar gärna allt i munnen. De biter i allt och äter på allt, vilket inte alltid är så bra. Se till att inte ha små föremål liggandes framme, såsom strumpor och små leksaker. Det är vanligare än man tror att valpar opereras för att de ätit föremål som fastnat i tarmen och det vill man gärna undvika! När valparna är runt fyra-fem månader gamla tappar de sina mjölktänder och då biter de gärna extra mycket i allt de kan få tag på.

Den aktiva, vuxna hunden

När din hund blivit lite äldre och ni kommit varandra nära, är det lättare att läsa av hur den mår. Men med allt annat i livet är man inte alltid lika uppmärksam och därför kan det vara bra att ha rutiner för friskvårdskontroll. Även om din hund får massor med kärlek, motion, bra foder och stimulans kan hunden även råka illa ut och bli sjuk.

Detta bör du kontrollera dagligen för att ha koll på din hunds hälsa:

  • aptiten
  • vätskeintaget
  • avföringen
  • allmäntillståndet


Att det sker avvikelser i beteendet är nödvändigtvis inte något farligt men en hund som är sjuk visar ofta förändringar i hur den äter, dricker och via förändrad tarmfunktion och avföring.

En noggrannare kontroll av din hund är bra att göra minst en gång i månaden och kan kombineras med kloklippning, pälsvård, öronrengöring eller annan vård för rutinens skull. Undersök din hund från topp till tå, kläm, lukta och titta noggrant. Inspektera extra noga på områden såsom öron, klor, tassarnas undersidor, könsorgan och tikens juver.

Något som är bra att ha noterat i almanackan är vaccinationer. Om din hund ska skyddas mot kennelhosta är det årlig vaccination som gäller medan andra vaccinationer brukar ha två till tre års intervall. Till våren är det bra att införskaffa fästingmedel och eventuellt även avmaskningsmedel.

Ta hand om din senior

Att veta om din äldre hund mår så bra som möjligt och inte lider av onödiga krämpor är inte alltid helt lätt, därför kan det vara bra att regelbundet låta en veterinär undersöka din äldre hund. En lämplig undersökning är en så kallad seniorkontroll, oftast upptäcks sådant som går att behandla och på så sätt kan hundens livskvalitet bibehållas.

En vanlig sjukdom bland äldre hundar är artros, vilket gör hunden stel och därför får svårt att resa sig. Tyvärr går artros inte att bota men tillståndet kan behandlas så att smärtan försvinner och hundens livskvalitet blir bättre.

När din hund blir äldre är det lämpligt att byta foder. Det finns specialanpassade foder för äldre hundar som innehåller exakt det en äldre hund behöver. Vi har gott om anpassade foder, se vårat utbud här!  En viktig sak att veta är att hundar inte slutar äta fast att de har ont i munnen och därför är det svårt att veta, så glöm inte undersöka din hunds mun emellanåt. Gamla hundar som går på kontinuerlig medicinering bör gå på regelbundna hälsokontroller för att säkra att hunden får i sig rätt mängd medicin samt att dess kropp klarar av det.

Till sist, en äldre hund behöver mental stimulans på samma sätt som innan, dock måste den inte vara lika fysiskt krävande. Det finns utmärkta leksaker som stimulerar sinnet hos hundar. Hos oss hittar du massor med roliga och utmanande aktiveringsleksaker. Du kan även göra enkla saker som att låta din hund leta efter godis eller träna in nya lydnadsmoment, men låt det gå i hundens egen takt!

Den dräktiga tiken

Hundavel är kul men inget man ska göra för skoj skull. När man avlar är det viktigt att ta hänsyn till exteriör, mentalitet, bruksegenskaper och inte minst hälsa. Ett av de absolut viktigaste målen man bör ha som uppfödare är att arbeta för genetisk mångfald och förbättrad hälsa inom rasen.

När alla förutsättningar för avel är rätta finns det några fler saker som bör tänkas på. En tik som ska paras behöver lite mer fett på benen än vanligt, under de tre-fyra sista veckorna av dräktigheten passar det att öka fodergivan till den blivande mamman. Det är under den tiden valparna växer som mest och därför behöver tiken extra energi. Om din tik väntar en liten kull behöver hon 30 procent mer energi om dagen men om hon bär på en stor kull behöver hon hela 50-60 procent mer.

När din tik är dräktig kan hon till en början leva ungefär som vanligt, men i slutet av dräktigheten kan hon bli rätt tung vilket kan leda till slitage på leder om hon är för aktiv, därför kan det vara bra att dra ner på rastningen.
En viktig sak att tänka på med dräktig tik är att man i så stor mån som möjligt ska undvika att transportera henne under de två sista veckorna innan valpning, då risker för stress olycksfall är stor.

Runt två veckor innan den beräknade valpningen bör ett litet valprum ställas i ordning till din tik så hon i lugn och ro kan bo in sig och få en ostörd stund för sig själv. Om tiken inte ska valpa på hemmaplan så är det extra viktigt att hon får göra sig hemmastadd i tid i den nya miljön.

Det är vanligt att tikar mår illa under sista delen av dräktigheten och därför har svårt att äta, för att hon ska få i sig den näring och energi hon behöver kan det hjälpa att servera mat vid flera tillfällen om dagen än vanligt.

PS. Glöm inte att betala premien till djurförsäkringen! ;)

Denna information är framtagen i samarbete med veterinärer hos Evidensia. Läs mer på www.evidensia.se

Back to top