Att få sin första valp eller kattunge är omtumlande men roligt.

FamiljemedlemFörst och främst bör man se till att valpen/kattungen känner sig hemma och trygg i sitt nya hem. Det kan ta någon vecka innan den nya familjemedlemmen hittar ett lugn och en trygghet i sitt nya liv utan sina kullsyskon.

För valpens skull bör man inte ta hem främmande personer eller andra djur under den första veckan hemma. Det är viktigt att lära känna varandra i familjen först.
Alla små djurungar behöver närhet, kärlek och värme, även nattetid. Lämna inte den nya familjemedlemmen själv överhuvudtaget den första tiden. Det kan man vänja dem till så småningom.

Viktiga aspekter att tänka på


Avmaskning och vaccination bör vara gjord hos uppfödaren.
Valpar vaccineras igen när de är 12 veckor och kattungar vaccineras när de är 8-9 veckor och ytterligare en gång 3 veckor senare. Hör med din uppfödare eller veterinär vilket preparat som ska användas.

Likaså ska det finnas en försäkring tecknad för din valp/kattunge. En seriös uppfödare har redan en försäkring men den måste överlåtas till den nya ägaren alternativt kan nya ägaren välja att byta bolag. Alla hundar måste märkas (chip eller tatuering) och registreras och alla katter bör märkas och registreras men det är inget krav.

Uppfödaren har också ofta lämnat med både en matlista samt en bit av en gosefilt att sova på i det nya hemmet. Många valpar tycker om att ha en bur att kunna gå in i när det är dags att sova men där dörren såklart är öppen. Se Dogman burar här.

En valp eller kattunge har ett stort sömnbehov.
De behöver sova mycket! Viktigt att inte störa de små liven i sin sömn.

Det är bra att börja med rumsrenhetsträningen direkt för valparna och kattlådan för kattungarna. En kattlåda som till exempel Ferplast kattlåda med lite lägre kanter är bra att använda i början. Ta ut valpen direkt den har vaknat, ätit eller lekt och några gånger där emellan. Gärna till samma plats och ge massor med beröm när den uträttar sina behov. Likaså bär kattungen till kattlådan vid samma tillfällen.

Det är viktigt att redan från början vänja valpen eller kattungen vid att bli hanterad dagligen så att det t.ex. går lätt att klippa klorna, inspektera öron och känna över hela kroppen.

Valpar och hundar har ett stort tuggbehov och tuggben hjälper till att tillgodose tuggbehovet, fungerar som berikning och bidrar till en bättre tandhälsa. Om valpen börjar tugga på något den inte får kan man använda sig av ”byteshandel”. Istället för att bara säga nej och ta det valpen tuggar på ifrån den, så kan man visa den vad man vill att den ska göra istället genom att byta till sig föremålet och ge den ett smaskigt tuggben istället. På så sätt vägleder man valpen och man undviker att hamna i ”nej-träsket”. 


Lek, träna och aktivera


Alla valpar och kattungar är lekfulla och behöver få leka men under ordnade former. De är så små och kan inte själva känna när det räcker. Ge valpen och kattungen ofarliga leksaker som t.ex. repleksaker eller vippor, de behöver inte vara dyra. Låt dem leka själva och tillsammans med människor. En klösmöbel till kattungen brukar vara mycket uppskattat. Där kan den klättra, spana, klösa och även vila. Anmäl er gärna till en valpkurs där man får mycket bra råd, tips och hunden får lära sig att umgås i grupp med andra hundar. Att klickerträna sin hund eller katt är ett roligt verktyg vid inlärning.

Lär valpen att det lönar sig att ta ögonkontakt med dig. Passa på att träna detta i alla möjliga och omöjliga situationer. Ju tidigare du börjar med detta, desto lättare blir ditt hundägande. Valpen frågar dig om lov på det viset och du är tydlig med vad du vill att den ska göra.

Du behöver inte tänka på att motionera valpen under de första månaderna. Låt valpen följa med på ett naturligt sätt i skog och mark, men pressa den inte. Blir den trött så får du helt enkelt bära en stund. Ren motion är inte aktuellt förrän valpen är 6-12 månader gammal beroende på ras.

Man kan tidigt börja med lydnadsträning men det handlar bara om att träna valpen med hjälp av belöningar såsom exempelvis godis och på ett genomgående positivt sätt. Man brukar säga att man ska belöna önskvärda beteenden (förstärka) och ignorera oönskade beteenden (släcka ut). Lättare sitt- och liggövningar kan du börja med väldigt tidigt likaså inkallningar. Att valpen eller den vuxna hunden kommer på inkallning är oerhört viktigt för ett lyckligt hundägande både för dig och din hund. Ett bra tips är att börja träna på inkallning direkt man kommer hem med sin lilla valp. Ha samma signal eller visselljud varje gång du ställer ner matskålen eller när ni går ut. Även katter kan man träna inkallning med på samma vis. Man kan även lära katter att sitta, ligga eller jama på en given signal, det är bara fantasin som sätter stopp, det är möjligt.

Glöm inte heller bort att en valp eller kattunge inte kan så mycket, det är du som måste lära dem allt. Det gör du med hjälp av kärlek, stöttning och vägledning samt positiv förstärkning och belöningar. Ibland kan man glömma bort att valpen eller kattungen lär sig dygnet runt och inte bara under träningstillfällen.

All tid och kärlek som du investerar i valpen och kattungen när den är liten får du mångfaldigt igen i hela deras liv!

Lycka till med din nya kompis!

Denna artikel är framtagen i sammarbete med Vettris Veterinärklinik

Back to top