Munhälsa

Tandhygien

Tand- och munhälsa är viktigt – även för våra djur!

Att borsta tänderna regelbundet och besöka tandläkaren då och då är en självklarhet för de allra flesta. Men när tittade du ditt djur i munnen senast? Munhälsoproblem tillhör de vanligaste problemen hos våra husdjur, och är ofta svåra att upptäcka. Förutom att de inte syns på utsidan är det inte heller många djur som gärna visar upp hela sitt garnityr på beställning. Djur kan inte heller förmedla en värkande tand eller ömmande tandkött till matte eller husse!

 

 

Det finns en del tecken att vara uppmärksam på:

  • Nedsatt aptit
  • Undviker att gnaga på en eller båda sidor av munnen
  • Kliar sig runt munnen
  • Gnuggar käken mot golvet eller möbler
  • Klapprar med tänderna
  • Luktar illa och saliverar mer

Bra att veta om tänder och tandproblem

När våra djur äter fastnar matrester mellan deras tänder. Om matresterna får ligga kvar kommer bakterierna att trivas och äta sig ner mellan tand- och slemhinna. Resultatet blir tandsten, och så småningom tandlossning. Hur lång tid det tar innan problemen leder till tandlossning är olika från individ till individ. Det beror bland annat på hur djurets tänder är placerade, salivsammansättningen och kosten. När tandproblemen förvärras blir tandköttet ömt och inflammerat, och som djurägare börjar man känna av en dålig andedräkt.

Tandfrakturer är ett annat problem, som ibland kan drabba hundar som tuggar på ben eller hårda föremål. När tanden skadas blottas pulpan vilket ger en öppen kanal för munhålans naturliga bakterier att krypa ner i tandroten. Till slut uppstår en infektion i tanden, så kallad pulpit, med tandvärk och bölder som följd.

Även katter kan få problem med tänderna och munhälsan. De kan drabbas av en specifik tandsjukdom som kallas FORL. Det är en sjukdom som orsakar skador i emaljen vilket blottar tandens nerver, och därmed är mycket smärtsam.

Både katter och hundar har två tanduppsättningar. Mjölktänderna lossnar normalt sett vid 4-6 månaders ålder och ersätts sedan av de permanenta tänderna. Ibland lossnar dock inte mjölktänderna som de ska, vilket kan orsaka felbett och förträngning mellan tänderna. Detta gör att matrester fastnar, med tandsten och inflammation som följd. Mjölktänder som inte lossnar ska dras ut hos veterinär.

Kaniner, hamstrar och övriga gnagare har tänder som växer hela livet. När vi har gnagare hemma som husdjur behöver vi tänka på att ge dem foder som hjälper till att slipa ner deras tänder: grovt hö, fruktgrenar och gnagarpinnar fungerar bra. Om tänderna inte slits korrekt kan ibland vassa nabbar bildas på tänderna. Nabbarna orsakar sår i munslemhinnan och låser bettet så att djuret inte kan tugga maten, vilket resulterar i avmagring, infektionssjukdomar och död som följd. Om ditt djurs tänder blivit för långa och orsakar smärta och obehag, behöver du åka till veterinären för att slipa ner dem.

Förebyggande munvård

Det är lika viktigt för djur att få tänderna undersökta som för oss människor; helst varje år så att veterinären kan upptäcka eventuella skador, tandsten eller felbett i tid. På så sätt kan veterinären åtgärda problemen innan de börjar göra ont. En munundersökning går som regel bra att göra vid ett vanligt poliklinikbesök, men vid eventuell åtgärd måste djuret sövas. Mellan besöken kan du som ägare underhålla ditt djurs munhälsa genom regelbunden tandborstning. Börja gärna med det redan då djuret är ungt och gör det till en god vana!

Har ditt djur dålig andedräkt? I så fall är det dags för ett veterinärbesök – djur ska nämligen inte lukta illa ur munnen. Ett djur måste, precis som vi människor, ibland få hjälp med mun- och tandproblem. Kom in på Vettris så hjälper vi er!

Denna text är framtagen och skriven tillsammans med Vettris.  Läs mer om Vettris på www.vettris.se

Back to top