Kör säkert med hund i bilen


Hundibil2

Att resa med sin hund på semestern är mångas dröm, men innefattar ofta många, långa transporttimmar. Vi har i denna artikel samlat vår bästa tips för en så problemfri resa med din hund som möjligt. 

Att hunden ska följa med på bilresan är en självklarhet för många. Man får dock inte glömma att göra resan så säker och bekväm som möjligt för både hund och övriga familjemedlemmar. Lagen ställer också vissa krav på hur en hund ska transporteras. Nedan följer en del tips och råd för att göra bilresan med din bästa vän så bra som möjligt. 

Ha aldrig hunden lös i bilen!

Först och främst, en lös hund i bilen är livsfarligt vid en krock. Inte bara hänger hundens liv löst vid en krock, medpassagerarna kan skadas rejält av en hund som flyger fram vid en kollision.

  • En Jack russel som väger 6kg får en kraft motsvarande nästan 800kg vid en krock i 90km/tim.
  • En schäfer på 30kg får en kraft motsvarande 1200kg vid 50km/tim, vid 90km/tim är kraften nästan 4 ton.

Säker resa med hundbur

Att ha hunden lös i bilen är därför ingen bra idé. Att ha en bur i bagageutrymmet är ett sätt att undvika att ha hunden lös. En annan fördel med bur är att du kan lämna bilen öppen för ventilation en varm sommardag utan att hunden smiter ut. Tänk dock på att det inte är tillåtet att lämna hunden utan tillsyn i bilen om temperaturen i lastutrymmet befaras överstiga +25 °C. Hundar som transporteras i bilbur har enligt lag rätt till vissa minimimått på buren. Måtten beror på storleken på hunden. Klicka här för att läsa mer om lagen.

Hundburar till bil finns i många olika utföranden och tillverkas av flera olika material, allt ifrån de enklaste gallerburar upp till krocktestade burar med deformationszoner och extra stark konstruktion. Ju säkrare och stabilare bur du har desto säkrare blir resan för både förare, medpassagerare och hund. Sådana burar kostar från ett par tusen men det kan vara väl värt pengarna om olyckan är framme. Ett alternativ till bur är att ha hundgrind tillsammans med stabilt galler i bagageutrymmet, detta kan vara ett bra val för större hundar eller bilar med lite mindre bagageutrymme.

Säker resa med bilsele

Ett annat alternativ är bilsele till hunden och att hunden får en plats i baksätet. En bilsele är utformad för hunden och sätts fast i säkerhetsbältet. På så sitter hunden fast som övriga passagerare vid en krock. Se till att ha gott om utrymme mellan hunden och sätet framför för att hindra att hunden kraschar in i sätet innan säkerhetsbältet sätter stopp.

DDet finns många olika aspekter som påverkar säkerheten i bilen. Ovanstående är en sammanställning för att ge lite vägledning men det är du själv som måste bedöma vad som är säkrast för dig och din hund. Hos oss på Arken Zoo hittar du både bilburar, bilselar och grindar i flera olika modeller. Prata gärna med vår kunniga personal som guidar dig bland dina olika valmöjligheter.

Visa hänsyn mot både djur och människor på semestern

Många firar semestern på ställen där det ofta finns gott om andra människor och djur och det kan då vara svårt att ha hunden lös. Det kan då vara en bra idé att införskaffa en löplina eller någon annan typ av tjuderredskap. Tänk dock på att inte ha hunden bunden för länge och var noga med att det är fri tillgång till skugga och vatten.

Back to top