Hundhälsa: Pälsvård

Pälsvård

För att din hund ska må bra och för att pälsen ska vara fin behöver du veta lite om pälsvård. Olika typer av päls har olika behov. Nedan kan du läsa lite allmänna tips om pälsvård.

Alla typer av hår behöver pälsvård

Nästan alla däggdjur har någon form av hårväxt på kroppen. Människors hår skiljer sig inte särskilt mycket från hundens päls förutom att de flesta hundar har tät hårväxt på hela kroppen. Det finns 3 olika typer av hår hos hundar.

Underpäls som syftar till att isolera mot kyla. Underpälsen är mjuk och mycket finhårig.

- Ytterpäls som skyddar underpälsen från vind och väta. Ytterpälsen är grövre och oftast längre än underpälsen.

- Morrhår som används som känselspröt, till exempel för att känna sig fram i mörker. Precis som vanligt hår är själva morrhåren döda och innehåller inga nerver men runt morrhårens fästen i huden finns det känsliga celler som läser av morrhårets rörelse.

Hårfällning

Att hundar har mer hår än vi människor blir extra tydligt vid hårfällning. De flesta hundar fäller två gånger om året, vår och höst. Hårfällning styrs av förändringar i dagsljuset vilket gör att hundar som befinner sig mycket inomhus får en mer utspridd fällningsperiod än andra hundar. Fällningen kan upplevas som jobbig eftersom det blir extra mycket hår på soffor och golv men om man tar hand om hundens päls på rätt sätt behöver inte hårfällning innebära några problem. Borstar av typen Furminator förenklar din hunds pälsvård och är mycket populära bland hundägare som besväras av hårfällning. Borsten tar bort i princip all lös päls vilket gör att du slipper få pälsen lite varstans i hemmet.

Pälstyper och pälsvård

Det finns många olika hundraser i världen och även flera olika pälstyper. Hur mycket pälsvård som krävs beror på pälstypen.

  • Släthårig (t.ex boxer). Borstning ett par gånger per månad, bad behövs bara några gånger per år eller om hunden är särskilt smutsig. Ett schampo som Espree Plum Perfect Schampo hjälper till att framhäva pälsens fyllighet och glans. En borste med korta och täta taggar kommer åt överallt och får bort överflödigt hår.
  • Korthårig (t.ex schäfer). De flesta korthåriga hundar har både rikligt med under- och ytterpäls. Borstning ett par gånger per månad för att bort dött hår som annars hamnar i hemmet. Även här räcker det med bad ett par gånger per år. Borsta igenom pälsen med en karda som har långa piggar för att komma åt även i den tjocka underpälsen. Till denna pälstyp rekommenderar vi Espree Rainforest Schampo och Espree Rainforest Balsam som gör rent på djupet och ger fyllighet, volym och lyster till pälsen.
  • Långhårig (t.ex collie). Borstning 1 gång per vecka, oftare på ställen där det lätt uppstår tovor. Viktigt att ha en borste anpassad för långhårig päls så att du kommer åt ordentligt. Tillsammans med en roterande underullskam så har du effektiva redskap mot eventuella tovor och oredig päls. Bad behöver göras regelbundet, schampo och balsam för hundar underlättar mycket för att vårda denna typ av päls. Exempel på schampo och balsam är Espree Silky Show Schampo som gör att pälsen blir mer lättarbetad och ger fin lyster.
  • Strävhårig (t.ex schnauzer). Hundar med denna pälstyp fäller väldigt lite hår men i gengäld måste pälsen trimmas, alltså ryckas bort för hand, flera gånger per år. Särskild underullsskrapa är att rekommendera för underpälsen. Hunden behöver också badas regelbundet, vid bad rekommenderar vi Espree Energee Plus Schampo som rengör pälsen, ger lyster och volym samtidigt som den hålls sträv och lättarbetad till trimningen. Använd en tät kam och kamma hunden lite då och då för att undvika tovor som gärna uppstår på benen och i armveck.
  • Krullhårig (t.ex pudel). Dessa hundar fäller i princip ingen päls alls, istället måste de klippas flera gånger per år, särskilda partier som tassar, nos och öron behöver klippas oftare. Borstning är viktigt för att hålla pälsen ren och undvika tovor. Badning behövs regelbundet och här är schampo och balsam för hundar till stor hjälp. Se till att rätt kardor och kammar för denna sorts päls. Använd en karda med mjuk botten för borstning av ben, mage och bog. En kam med långa piggar för längre päls såsom öron och man. Gällande schampo är Espree Citrusil Plus Schampo ett särskilt bra schampo för denna typp av päls, den ger fin lyster och volym på pälsen. Kombinera med Espree Honey and Oat Balsam för bästa resultat.

Torr päls

Hundar med torr päls kan få mjäll. Torr päls och hud är ett problem som bör behandlas så att det inte förvärras. Rätt schampo och balsam ger finare hud och päls men hjälper mer för stunden än att det rättar till orsaken till problemen. Ofta så handlar problem med torr päls och hud om felaktig kost, därför kan det vara värt att byta foder till din hund om du upplever att din hund lider av torrhet. Det är viktigt att hunden får ett foder som innehåller all den näring hunden behöver och att fodret är framtaget så att hunden kan tillgodogöra sig denna näring. Prata med oss om du behöver hjälp med foder. Tillskott i form av fiskolja, exempelvis FulloLife laxolja, ger också ofta finare päls och hud hos hundar som har problem.

 

Back to top