Minska stressen hos din hund under nyår

Fyrverkerier

Årets sista dag är för många förknippat med god mat, festliga kläder och sprakande raketer i regnbågens alla färger. Men alla firar inte att nyårsafton är kommen: årets sista dagar är skräckfyllda för många djur, både inomhus och i det vilda. De flesta hundar tycker att fyrverkerier och smällare är mer eller mindre obehagliga, och för en riktigt skotträdd hund är paniken och ångesten ett faktum under nyårsfirandet. Genom lite eftertanke och god förberedelse kan du hjälpa din hund att minska stressen.  

Varje hund är en unik individ, och det kan skilja sig stort hur olika hundar upplever smällar och höga ljud. En hund kanske sover sig igenom hela nyårsfirandet, en annan lämnar inte gömstället under sängen förrän långt efter sista raketen slocknat, medan en tredje får sådan panik att den är på väg att krypa ur skinnet. Vi har samlat tips och råd för hur du kan hjälpa din vän att klara sig igenom nyårsafton.

Några tips för att minska eventuell stress under nyårsfirandet:

 • Res bort till glesbefolkade områden. Att fira på en ort där det inte avfyras så mycket smällare och raketer är ett bra alternativ om man har möjlighet.

 • Adaptils lugnande doftferomoner ökar hundens känsla av trygghet. För katter finns det ett eget liknande preparat, Feliway.

 • Thundershirt är en speciellt utformad hundtröja som genom sitt mjuka, konstanta tryck har en lugnande effekt på de flesta hundar. 
 • Man kan försöka träna bort eller vänja hunden vid ljudet av smällare, men det kräver tid, tålamod och lyckas inte alltid.

 • Rasta hunden ordentligt i god tid och ha hunden kopplad så den inte kan rusa iväg i panik. Man vet inte om någon startar tidigt med att smälla raketer och smällare. Ha gärna dubbla koppel, fastknäppta i både sele och halsband, om din hund är skotträdd. Det händer att panikslagna hundar tar sig ur halsband eller sele.

 • Det kan smälla även under dagarna innan och efter nyår. Var försiktig då du rastar hunden, och ha gärna reflexer på hunden så att den syns om den skulle komma lös. Märk även halsbandet med din adress och ditt telefonnummer.

 • Håll hunden inomhus under den värsta tiden, gärna i ett rum utan fönster eller med rullgardin neddragen om möjlighet finns, för att hunden ska känna sig så trygg som möjligt.

 • Ha gärna musik på, det kan  i viss mån kan lindra ljudet av smällarna.

 • En aktiveringsleksak eller ett härligt tuggben att gnaga på ger en stunds sysselsättning och kan få hunden att tänka på annat.

 • En del hundar är så pass stressade att endast medicinering hjälper. Då är det viktigt att uppsöka en veterinär i god tid. Det eftersom dessa medel är starka och därför behöver veterinären göra en allmän hälsokontroll och ibland även ta ett blodprov innan de kan skriva ut recept på medicinen. 

 • Även om din hund inte tidigare visat några obehag vid smällar bör du hålla din hund borta från det värsta smällandet på nyårsnatten.

Denna artikel är framtagen tillsammans med Vettris.

 

Back to top