Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Fästing på hund

Våren och sommaren är härliga tider i vårt avlånga land. Vi vistas automatiskt mer utomhus tillsammans med våra hundar och njuter av värmen och ljuset. Trädgården, skogen eller stranden – naturen är ljuvlig. Men det finns tyvärr ett men, det är inte bara vi som njuter av plusgrader, även fästingarna kommer fram och är som mest aktiva under årets varma månader. Allra bäst trivs de när det är över 5 plusgrader, alltså oftast under perioden mars-oktober. Här berättar vi mer om hur du hanterar fästingar på hund!

Därför ska du skydda din hund mot fästingar

Det är viktigt att skydda sin hund mot fästingar. Inte bara för hundens skull, utan även för vår egen. Hundar som är ute mycket riskerar att ta med sig fästingar in i våra hem, därmed riskerar både vi och våra hundar att bli utsatta för fästingburna sjukdomar. Så investera i en bra fästingplockare och se till att skydda din vän mot dessa otrevliga små varelser!

I Sverige är de två fästingburna sjukdomar vi talar mest om när det gäller hundar - borrelia och anaplasma.

Fästingtips för din hund

  • Hittar du en fästing på din hund - ta bort den så fort som möjligt!

  • Ha för vana att undersöka din hund regelbundet under fästingperioden - helst varje dag.

  • Investera i en bra fästingplockare.

  • Har du trädgård? Gör den otrevlig för fästingar genom att klippa gräset ofta och hålla buskar och häckar trimmade.

Borrelios hos hund

Sjukdomen borrelios är, tvärtemot vad många tror, ovanlig hos hundar i Sverige. De antikroppar mot borreliabakterier, som påvisas genom blodprover, kan förekomma hos fullt friska hundar. Och de flesta infekterade hundar (cirka 95 procent) utvecklar aldrig kliniska symtom. Tyvärr är de flesta tester som finns idag svårtolkade, därför bör man utesluta andra sjukdomar innan man fastställer borrelia som orsak till hundens symtom.

Kom också ihåg att fästingen för det mesta inte sprider smittan omedelbart, utan först efter att den sugit blod under ett till två dygn.

Symptom för borrelia är

  • Nedsatt allmäntillstånd

  • Feber

  • Trötthet

  • Ömma och stela leder

  • Hälta som ibland förflyttar sig mellan olika ben, så kallad vandrande hälta

Granulocytär anaplasmos hos hund

Till skillnad från borrelios är granulocytär anaplasmos en relativt vanlig sjukdom hos både hund och människa. Sjukdomen sprids via en mycket vanligt förekommande fästingart som finns i stora delar av Sverige. Precis som vid borrelia så måste fästingen suga blod under ett till två dygn för att föra över smittan. Om din hund har anaplasma kan din veterinär hitta så kallade inklusionskroppar i hundens blod och på så vis fastställa sjukdomen. 

Anaplasma är en bakteriell infektion som kan ge akuta symtom som:

  • Feber

  • Trötthet

  • Hängighet

  • Dålig aptit

  • Mag- och tarmstörningar

  • Smärta eller ömhet

  • Brist på blodplättar (för att se det behövs blodprov)


Hundar återhämtar sig oftast mycket fort när man behandlat Anaplasma.

Diagnos och behandling av fästingburen sjukdom hos hund

Misstänker du att din hund har en fästingburen sjukdom så åk direkt till din veterinär. Veterinären tar prover och försöker även utesluta att din hund inte har någon annan sjukdom som kan ge liknande symtom. För att behandla fästingburna sjukdomar ges antibiotika. På grund av rådande antibiotikaresistens är veterinärer idag försiktiga att behandla djur med antibiotika om de inte är helt säkra på att de har rätt diagnos.

Så förebygger du fästingangrepp hos hund

  • Fästinghalsband - Ett halsband som sprider en doft som fästingar och andra bitande små insekter ogillar.
  • Fästingmedel - Ett giftfritt pulver som du strör över eller blandar i hundens mat.
  • Fästingtabletter - Giftfria tabletter som du ger varje dag.

Så tar du bort en fästing från din hund

Under sommaren lönar det sig att undersöka din hund för fästingar varje kväll, oberoende av vilken slags terräng du har gått med den i. Fästingar finns inte bara i våtmarker och gräs, utan den kan lika gärna lurpassa på bakgårdens kortklippta gräsmatta eller i skogsterräng.

  • Se till att ha verktygen färdiga: pincetter, fästinglasso eller fästingtång samt hushållspapper och desinficeringsmedel.

  • Sära på pälsen runt fästingen, så att du kommer åt den så nära huden som möjligt.

  • Fatta tag om fästingen så att du kan skjuta in fästingtången under fästingen längs med hundens hud. På det här sättet säkerställer du att du får ett tag så nära fästpunkten som möjligt.

  • Lyft upp fästingen från huden med en snärt. Se till att varken krossa, klämma eller vrida fästingen. Om du vill kan du vrida en aning på tången medan du lyfter.

  • Desinficera till slut bettet och fästingtången. Gör dig av med fästingen ordentligt. Om du kastar ut den levande kan den bita sig fast på nytt en annan gång. Tack vare blodmåltiden som den redan fått i sig kan den producera en blodtörstig uppsättning avkommor i närmiljön.

Följ under kommande dagar upp hundens hud vid stället där fästingen satt fast. Lätt, tillfällig rodnad är normalt, men om hudirritationen är ihållande, ser avvikande ut eller om stället svullnar upp ska du genast ta hunden till veterinären.

Fästingmedel för valpar

Något beroende av var ni bor behöver valpen skyddas mot fästingar från ungefär april till oktober. Du kan köpa olika fästingmedel, men kontrollera alltid först om de är lämpliga att använda också på valpar. Fästingmedel som används invärtes kräver ett recept utskrivet av en veterinär. En del djur kan få en allergisk reaktion på fästingmedel som innehåller läkemedel. På marknaden finns också örthalsband och ekologiska tillskott som vanligtvis lämpar sig för alla och som kan hålla ektoparasiter på avstånd. Många husdjursägare bestämmer sig också för att inte belasta sina pälsbeklädda vänner med produkter som innehåller läkemedel och väljer således ekologiska alternativ.

Fixodida

Fixodida är ett kosttillskott som även lämpar sig för valpar under tre månader samt diande tikar. I stället för miljöfarliga kemikalier och kemikalier som irriterar kroppen, innehåller Fixodida fulvosyra, rörstarrstorv samt spårämnen och vitaminer. Regelbunden användning av kosttillskott kan hindra fästingar och andra ektoparasiter från att bita sig fast. Produkten finns tillgänglig som tabletter samt ett lättanvänt pulver, som kan blandas i maten.

Fästingborttagare för valpar

Inget skydd fungerar till 100 procent mot fästingar och trots allt kan man hitta ovälkomna gäster på husdjurets hud. Därför bör basutrustningen i hundhemmet innehålla en fästinglasso, -tång eller -pincett. Vilken fästingborttagare som är bäst är en smaksak och beror på vad ägaren tycker. När det gäller små hundar och katter favoriserar många fästinglasson, som gör det enkelt och effektivt att ta bort fästingen även från krångliga ställen, såsom ögonvrån. Många hundägares första-hjälpen-förpackningar (och promenadjackans ficka) innehåller såväl pincett som lasso och tång, så att man snabbat kan ta bort fästingen på ett effektivt sätt – oavsett var krypet har bitit sig fast.

Tips på produkter mot fästingar på hund

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?