Resa med hund - vad är viktigt?

bilresa-med-hund

Att hunden ska följa med på bilresan eller semestern är en självklarhet och dröm för många. Samtidigt innefattar det ibland många, långa transporttimmar. Därför är det viktigt att tänka på att göra resan så säker och bekväm som möjligt för både hund och övriga familjemedlemmar. Även lagen ställer vissa krav på hur en hund ska transporteras i bil.

Vi har samlat lite goda råd som lämpar sig såväl till kortresor som långresor med hund.

 

 

Ha aldrig hunden lös i bilen

Först och främst, en lös hund i bilen är livsfarlig vid en krock. Inte bara hundens liv hänger löst vid en krock, medpassagerarna kan också skadas rejält av en hund som flyger fram vid en kollision.

  • En Jack Russel som väger 6kg får en kraft motsvarande nästan 800kg vid en krock i 90km/tim.
  • En Schäfer på 30kg får en kraft motsvarande 1200kg vid 50km/tim, vid 90km/tim är kraften nästan 4 ton.

Det är alltså av hög vikt att se till att hunden är säkrad vid inbromsning till exempel genom att använda hundbur eller säkerhetsbälte för hunden.

 

>> Bekanta dig med alla våra hundburar här

>> Bekanta dig med alla säkerhetsbälten / bilbälten för hundar här

 

Res säkert med hundbur

Att ha en bur i bagageutrymmet är ett sätt att undvika att ha hunden lös. En annan fördel med bur är att du kan lämna bilen öppen för ventilation en varm sommardag utan att hunden smiter ut. Enligt lag har hund som transporteras i bur rätt till följande minimimått:

  • Längd = hundens längd från nosspets till sittbensknöl när hunden står i normal ställning. Gånger 1,10.
  • Bredd = hundens bröstbredd gånger 2,5. Hunden ska kunna ligga ner och vända sig obehindrat.
  • Höjd = hundens höjd över hjässan när hunden står i normal ställning.

Om du transporterar mer än en hund i en bur ska bredden för varje hund ökas med den största hundens bröstbredd. Mer information om vilka lagar och regler som gäller kan du läsa om här.

 

Säker resa med bilsele

Ett alternativ till bur är bilsele till hunden och att hunden då får en plats i baksätet. Bilselen ska vara utformad för hunden och sätts fast i det vanliga säkerhetsbältet. På så sätt sitter hunden fast som övriga passagerare vid en krock. Se till att ha gott om utrymme mellan hunden och sätet framför för att hindra att hunden kraschar in i sätet innan bilselen sätter stopp.

Det finns många olika aspekter som påverkar säkerheten i bilen. Ovanstående är ett försök att ge lite vägledning men det är du själv som måste bedöma vad som är säkrast för dig och din hund.

 

Visa hänsyn mot både djur och människor på semestern

Många firar semestern på ställen där det ofta finns gott om andra människor och djur och det kan då vara svårt att ha hunden lös. Det kan då vara en bra idé att införskaffa en löplina eller någon annan typ av tjuderredskap. Tänk dock på att inte ha hunden bunden för länge och var noga med att det är fri tillgång till skugga och vatten

Och du, kör nu försiktigt!

Se våra hundburar/grindar från Artfex här

Se våra hundburar/grindar från MIM här

Se övriga burar/grindar och tillbehör härVill du ha goda råd om utomlandsresa med husdjur? Klicka här

Back to top