Barn och hund

Barn och hund

Barn + hundar = sant? Absolut – så länge vi lägger till en vuxen i ekvationen! Hundraser är inte mer eller mindre barnvänliga, det handlar alltid om hur hunden är som individ. Hundar måste lära sig att umgås med barn, och barn måste lära sig att umgås med hundar. Nog för att vissa hundar är mer snubbeltåliga än andra, men det betyder inte att de ska behandlas som leksaker.

Små barn och hundar

Den enklaste regeln att följa när du har både hund och barn är: lämna aldrig barn och hundar ensamma. Det spelar ingen roll hur trogen eller barnkär er lurviga familjemedlem är. Barn, särskilt de allra yngsta, saknar förståelse för att det inte är ok att dra hunden i örat eller nypas i pälsen. Det är ditt ansvar, i egenskap av vuxen, att se till att varken barn eller hund råkar illa ut. Se även till att de fyrbenta familjemedlemmarna har möjlighet att gå undan och vara ifred – att få ha sin egen plats är ovärderligt. Skaffa till exempel en hage, hundbur eller hundgrind för skapa en egen, barnfri plats till hunden.

Är stora raser bättre än små?

Med småbarn i familjen avråds man från att skaffa hund av de minsta raserna. För ett barn är det frestande att lyfta upp och bära runt på en liten hund och det kan räcka med att valpen sprattlar till för att den ska åka i golvet. Även om det inte är ett högt fall kan valpen skada sig allvarligt. En liten hund riskerar också att råka mer illa ut om ett barn faller över den.

Det tar tid att äga en hund

Funderar ni på att skaffa en hund? Läs gärna vår artikel Ny familjemedlem, och fundera ordentligt på om ni har tid. Att ha hund är inte bara en vän till barnen, det är en familjemedlem på heltid.

Ett hundintresse som består?

För många barn står en hund överst på önskelistan och längtan efter en valp kan vara intensiv. Frågan är, när är man gammal nog att ta eget ansvar? Inte förrän ett barn kommer upp i tonåren kan man som förälder räkna med att lägga en del av ansvaret för hunden på barnet. Ibland är hundintresset bestående och växer i och med att barnet får en egen hund, ibland försvinner motivationen i takt med att andra fritidsintressen tar över. En kompromiss för att möta det brinnande hundintresset kan istället vara att bli dagmatte eller extrahusse till en hund i grannskapet eller bekantskapskretsen. Då kan ni prova på att ha hund och få en inblick i vad det innebär att vara hundägare.

Sveriges Hundungdom

För den som är ung och hundintresserad har Svenska Kennelklubben ett ungdomsförbund som heter Sveriges Hundungdom, SHU. Här kan du vara medlem oavsett om du har en egen hund eller inte. SHU ordnar träffar och läger som medlemmarna är välkomna till.

    Back to top