Är du eller någon du känner allergisk mot hundar?

hundallergiNu finns chansen att låta fler få uppleva glädjen med en pälsig kompis!
Idag lider hela 10 % av Sveriges befolkning av pälsallergier, men med ny forskning kan läget förändras för bland annat hundallergiker.

Efter kontakt med Bo Karlstedt från företaget Medi-Tec har vi fått ta del av forskning från Karolinska institutet som syftar till att finna bot mot pälsdjursallergi.

Allergenius ® Dog är ett lätthanterligt test utvecklat för att kunna mäta hur mycket samt vilka allergener en hund utsöndrar, till och med varifrån på kroppen. Det är även marknadens första allergentest, då kunskap om hur man mäter och testar utsöndringen av det inte funnits tidigare.
Allergener är ett samlingsnamn för de ämnen som en allergiker reagerar på. Hur mycket allergen din hund har är delvis genetiskt betingat, men även skötseln av hunden kan påverka mängden allergen.
Andra faktorer som kan påverka är vilken typ av päls hunden har, om den har torr hud eller mjäll, dess ålder, kost och kosttillskott. Men det finns fortfarande många obesvarade frågor kring ämnet. Utifrån flera stora internationella forskningsstudier går det att fastställa att allergivänligheten hos hundar inte ligger i rasen, utan att det skiljer sig individer emellan.

Hur går testet till?

Testet är helt smärtfritt för hunden, det enda du som hundägare behöver göra är att ta två borstprov och ett salivprov samt svara på några frågor. Frågorna har Medi-tec tagit fram i samarbete med Svenska Kennelklubben och ett antal ledande veterinärer. Informationen används både för tillämpad forskning och för att ge kunskap, tips och råd till er hundägare.
Inom 2-4 veckor får du tillbaka testresultaten.

Var med och bidra till forskningen

Förutom att hjälpa forskarna att hitta svaren på vad det är som gör hundar allergiframkallande, får du dessutom reda på din hunds unika allergenprofil och om din hund är mer eller mindre allergivänlig än genomsnittet.
Provet kan du beställa här och där hittar du även mer information om testet som kostar 395 kronor.
Läs mer om allergiforskning på Medi-Tecs hemsida.

Back to top