Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Fästingtips för katter

Våren och sommaren är en härlig tid för en katt att utforska världen - allt från trädgården, skogen eller stranden. Men det är dock inte bara katterna som njuter av det sköna vädret, det här är även tiden för fästingar. Fästingar är som mest aktiva under årets varma månader, men även när det är över 5 plusgrader. Med andra ord måste du oftast kika efter fästingar på din katt från mars-oktober. Läs mer om fästingar på katter här!

Vad är en fästing?

En fästing är en liten, blodsugande parasit som tillhör spindeldjuren. Fästingar sätter sig gärna på husdjur som katter för att suga blod, och är vanliga att hitta i grönskande områden som skogar, gräsmarker och andra buskiga platser. Fästingar är kända för att bära på olika sjukdomar, därför är det viktigt att du undersöker din katt med jämna mellanrum för att hinna upptäcka en fästing i tid.

Så får katter fästingar

En utekatt får fästingar genom att den vistats på platser där fästingar finns, som i exempelvis högt gräs, i skogen eller på andra grönskande platser där fästingar trivs. Det är ovanligt att innekatter får fästingar, och om de får de har fästingen antagligen överförts från en människa eller annat djur.

Så skyddar du din katt mot fästingar

  • Fästinghalsband - Ett halsband som sprider en doft som fästingar och andra bitande små insekter ogillar.

  • Fästingmedel - Ett giftfritt pulver som du strör över eller blandar i kattens mat.

  • Fästingtabletter - Giftfria tabletter som du ger varje dag.

  • Kom ihåg att du inte ska använda fästingmedel, tabletter eller halsband till kattungar. Se därför till att alltid ha en bra fästingplockare till hands.

  • Din veterinär kan också ge dig information om veterinärmedicinska preparat mot fästingar.

Fästingburna sjukdomar hos katter

Det ska mycket till för att drabbas av en fästingburen sjukdom. De flesta fästingar bär inte på någon smitta. Men du kan aldrig vara nog försiktig! Misstänker du att din katt har en fästingburen sjukdom så åk direkt till din veterinär. Veterinären tar prover och försöker även utesluta att din katt inte har någon annan sjukdom som kan ge liknande symtom. För att behandla fästingburna sjukdomar ges antibiotika. På grund av rådande antibiotikaresistens är veterinärer idag försiktiga att behandla djur med antibiotika om de inte är helt säkra på att de har rätt diagnos.

Därför ska du skydda din katt mot fästingar

Det är viktigt att skydda sin utekatt mot fästingar. Inte bara för kattens skull, utan även för vår egen. Katter som är ute mycket riskerar att ta med sig fästingar in i våra hem, därmed riskerar både vi och våra katter att bli utsatta för fästingburna sjukdomar. Så investera i en bra fästingplockare och se till att skydda din vän mot dessa otrevliga små varelser!

Tänk på det här gällande fästingar hos katt

  • Hittar du en fästing på din katt - ta bort den så fort som möjligt.
  • Ha för vana att undersöka din utekatt regelbundet under fästingperioden - helst varje dag.
  • Investera i en bra fästingplockare.
  • Har du trädgård? Gör den otrevlig för fästingar genom att klippa gräset ofta och hålla buskar och häckar trimmade.

Tips på produkter mot fästingar på katt

Arken Zoo Veterinärkliniker

Visste du att vi har veterinärkliniker i anslutning till en del av våra butiker? Här hittar du alltid engagerad personal som hjälper dig och ditt husdjur med allt från vaccinationer till mer avancerade operationer.

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?